Samozrejmosťou je prispôsobiť karanténe aj svoj jedálniček a zaradiť do svojej dennej rutiny aj pravidelný pohyb.
Naša pečeň trpí nielen konzumáciou alkoholu a ťažkých jedál, ale aj pravidelným užívaním množstva liekov. Doprajme jej preto čas na prečistenie. Okrem odľahčenia jedálnička a vypustenie niektorých potravín ocení aj pomoc z prírody.
Spestrite si čas strávený doma a premeňte svoj balkón na malú záhradku. Mnohým druhom byliniek, zeleniny či ovocia sa tu bude dariť aj bez veľkého záhonu. Postačia vám rôzne nádoby na pestovanie, vedierka na kvetiny, kvetináče alebo hrantíky.
Vyznať sa v bylinkách a dochucovadlách je hotové umenie. Aj keď všetci ľudia všetko vedia, spravidla si každý vyberá a hľadá informácie „podľa seba“, čo jeho organizmus najviac potrebuje. Tak je tomu i s nenápadnou, ale zdraviu prospešnou pažítkou. Nemusíme mať záhradu, postačí aj kvetináč. Mini záhradku ocení každý kuchár, navyše, má ju vždy poruke.
Určite to poznáte, cítime únavu po náročnom dni, rozbolí nás hlava, objaví sa nádcha, po diétnej chybe sa pridajú zažívacie problémy... Na jednoduché krátkodobé zdravotné problémy, nám často a účinne pomôžu vhodné bylinky. V žiadnom prípade nechcem podceňovať závažné ochorenia, ktoré vyžadujú zásah lekára a predpísanú medikamentóznu liečbu. Ibaže, ak sa dá, treba si pomôcť. Pomáhajúcou liečivou bylinkou je aj púpava lekárska (lat. Taraxacum officinale) alebo ako ju bežne nazývame pampeliška.
Ktorý bylinkový čaj je najlepší? Určite má každý svoj obľúbený a každý má i vlastný názor na to, ako si pripraviť najlepšiu šálku čaju. Veď sa aj hovorí, že sto ľudí - sto chutí. Nech je to akokoľvek, čaj zlepšuje našu náladu a kognitívne schopnosti.
Ľudia kedysi verili a boli aj podľa svojich skúseností presvedčení, že byliny dokážu zázraky. V súčasnosti na túto tradíciu opäť nadväzujeme, obraciame sa k vzácnej krajine okolo nás a snažíme sa pre seba i svojich blízkych nájsť čisto prírodných pomocníkov bez nutnosti pridávať akékoľvek chemické prísady. Z jednej zo zázračných bylín pochádza aj Svätojánsky ľubovníkový olej.
Leto je obdobím, kedy si najčastejšie pochutíme aj na morských plodoch a príšerkách. Ku nim patria aj obľúbené kalamáre. Vyskúšajte si ich pripraviť plnené so šunkou, syrom, cesnakom.
Grilovanie k letu už neodmysliteľne patrí. Poradíme vám, ako grilovať zdravšie, aby ste si nielen pochutili, ale cítili sa dobre a navyše neohrozili vašu snahu schudnúť alebo si štíhlu postavu udržať.
Obľúbený hotdog nemusí byť nutne len zo surovín "mäsožravcov". Dá sa pripraviť i na ľahší vegetariánsky spôsob. Vyskúšajte túto chutnú alternatívu s tofu.