Hovorí sa: „Kým bryndzu neochutnáte neviete, o čo prichádzate, keď ju ochutnáte už jej neodoláte.“ Týka sa to rovnako domácich, ale aj turistov zo zahraničia. Dnes, nie len na salašoch, ale dokonca aj v niektorých hoteloch reagujú na záujem zahraničných turistov a ponúkajú tradičné slovenské jedla z bryndze, najmä halušky.
Recept kopíruje zvyky z okolia Detvy, takto demikát varil aj môj dedko. Prečo práve z Detvy? A prečo nie! Veď prvá bryndziareň na Slovensku bola založená Jánom Vagačom v roku 1787 práve v Detve.
Bryndzové pagáčiky boli odjakživa srdcovou záležitosťou starých mám. Také nekúpite! Inšpirujte sa a vyčarujte si vôňu a chuť kuchyne starej mamy.
Nátierky nie sú vôbec náročné na čas, a pri troche snahy dokážeme vyčarovať zdravé raňajky, desiatu, či rýchle občerstvenie pre návštevy. Klasickou nátierkou je nátierka bryndzová známa tiež ako šmirkas. Pôvod slova pochádza z nemeckého slova Schmirkäse, čo v preklade znamená roztierateľný syr.
Počas pracovných dní sa nemusíte spoliehať iba na firemnú kantínu či jedlo z okolitých reštaurácii, z ktorého vám často býva ťažko. Naučte sa pripraviť si zdravé a chutné jedlo doma, budete mať plne pod kontrolou jeho kvalitu i množstvo.
Keď sa povie karfiol, čo vám ako prvé zíde na um? Vyprážaný karfiol so zemiakmi, prípadne tatárskou omáčkou? Už asi tušíte, že toto nebude tá najlepšia a najzdravšia cesta ako pripraviť karfiol. Skúsite ho tentokrát inak?
Kiš, alebo správne quiche je tradičný slaný francúzsky koláč, ktorý sa vyznačuje svojou jemnosťou a tým, že (ako každé francúzske jedlo) dobre vyzerá. Väčšinou sa plní vajíčkami, rozmiešanými s mliekom, syrom, mäsom, morskými plodmi či rôznou zeleninou. Na jazyku sa príjemne rozplýva jemné cesto a popri ňom krásne vynikne chuť plnky.
Poznáte to, kráčate okolo fastfoodu a zbiehajú sa vám slinky na všemožné variácie burgrov. Viete ale, že to pre vaše telo nie je zdravé. Ponúkame vám zdravšiu alternatívu burgera. Namiesto mäsa si pochutíte na šošovici a bryndzi.
Bryndza - biele zlato. Má blahodarný účinok na zdravie.Prípravou jedla z bryndze urobíme pre svoje zdravie nesmierne veľa. Je to potravina, ktorej sa pripisuje účinok na znižovanie tlaku krvi i cholesterolu.
Bryndza má najvyšší nutričný a liečebne preventívny účinok, ak je pravidelnou súčasťou pestrej, prirodzenej, všestranne vyváženej výživy a zdravej životosprávy s dostatkom pohybu.