Tieto liečivé bobuľky majú korene v starovekej Číne. Charakteristické sú svojou sladko-kyslou chuťou a často sa s nimi stretnete aj v sušenej forme. Pozrite sa, ako toto ovocie konzumovať a kedy ho najviac oceníte.
Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky bolo Rýchlym výstražným systémom pre potraviny a krmivá (RASFF) zaslané varovné oznámenie č. 2015.1165 – neoznačené zvyšky mliečnej bielkoviny prítomné vo výrobku bio sušené bobule arónie poliate tmavou čokoládou.
Ríbezle sú k dispozícií v rôznych odrodách – čierna, červená, biela, a všetky sa vyznačujú sladkou chuťou s trochou kyslosti. Aj napriek ich malej veľkosti ponúka toto drobné ovocie množstvo zdravotných výhod pre ľudský organizmus.
Čierna baza je mimoriande zdravá, treba si však dávať pozor na to, ako ju konzumujeme. Surové bobule sú totiž mierne jedovaté kvôli obsahu sambunigrínu. Medzi jej účinné látky patrí astragalín, kyselina chlorogénna a jej deriváty, flavonoidy, organické kyseliny, antokyaníny (tie sú hlavným farbivom zrelých plodov).