Deväť z desiatich celiatikov nie je diagnostikovaných, pričom zanedbaná diagnostika môže viesť k vážnym zdravotným komplikáciám, upozorňuje pri príležitosti Svetového dňa celiakie Slovenská gastroenterologická spoločnosť.
Dodržiavať bezlepkovú diétu je dnes oproti minulosti oveľa jednoduchšie. Bezlepkové výrobky, od pečiva až po pivo, sú na regáloch v obchodoch celkom bežné. Očakáva sa, že veľkosť globálneho bezlepkového trhu dosiahne do roku 2027 hodnotu vyše 35 miliárd eur.
Aj vy trpíte na ochorenie celiakia, v dôsledku ktorého si musíte dávať veľký pozor na to, čo zjete? Tieto praktické rady ohľadom stravovania vám pomôžu a uľahčia váš život.
Alergény môžeme definovať ako chemické, fyzikálne alebo biologické faktory vyskytujúce sa v životnom prostredí, ktoré u citlivej – hypersenzitívnej časti populácie vyvolávajú alergické reakcie. Schopnosť alergizovať závisí od druhu alergénu, jeho množstva, doby pôsobenia, miesta vstupu a od stupňa precitlivenosti daného organizmu.
Celiakia (známa ako glutén-senzitívna enteropatia alebo celiakálna sprue alebo gluténová intolerancia) je poškodenie tenkého čreva zapríčinené imunologickou reakciou vyvolanou gluténom. Glutén je zásobný proteín nachádzajúci sa v pšenici a ostatných cereáliách ako raž, jačmeň a ovos. Celiakia sa prejavuje ako súbor oslabujúcich symptómov, ale vhodnou bezgluténovou diétou sa pacient úplne zotaví.