V súčasnosti čoraz viac rastie počet ľudí trpiacich na určitý typ alergie na potraviny. Prepokladá sa, že na celom svete trpia na potravinovú alergiu približne 2 – 4 % dospelých a 6 % detí.
V uplynulých dňoch dominoval v ovzduší na celom území Slovenska predovšetkým peľ bylín s prevahou tráv z čeľade lipnicovitých a pŕhľavy. Peľ drevín bol zastúpený už len veľmi nízkymi koncentráciami peľu ihličnanov, gaštanu a lipy.
V uplynulých dňoch dominoval v ovzduší na celom území Slovenska peľ drevín. Denné koncentrácie peľu brezy, ktorá patrí medzi najsilnejšie alergény jarného obdobia, už poklesli a alergologicky významné koncentrácie dosiahli len ojedinele v severných oblastiach Slovenska.
V uplynulom týždni dominoval v ovzduší na celom území Slovenska peľ drevín. Denné koncentrácie peľu brezy, ktorá patrí medzi najsilnejšie alergény jarného obdobia už poklesli a nedosahovali alergologicky významné koncentrácie.
V uplynulých dňoch dominoval v ovzduší na celom území Slovenska peľ drevín. Najsilnejším alergénom tohto obdobia je peľ brezy, ktorej peľová sezóna v uplynulom týždni kulminovala na strednom, severnom a východnom Slovensku.
Tak, ako je atypické tohtoročné počasie tak atypická a pomerne zložitá bude aj tohtoročná peľová sezóna. To so sebou prináša aj väčšie a zložitejšie problémy pre ľudí, alergických na peľ rozličných drevín, rastlín a spór (plesní).
Alergie rôznych tipov sú fenoménom dnešnej doby a trpí nimi čím ďalej tým viac ľudí. Čo je to vlastne alergia? Aké formy alergií poznáme? Ako alergia súvisí s ročným obdobím? Odpovede nie len na tieto otázky vám prinášame v našej téme týždňa.