Zakysané mliečne výrobky tvoria veľmi širokú kategóriu potravín. Ide o mliečne výrobky, u ktorých bola časť mliečneho cukru (laktózy) premenená zo špeciálnych baktérií mliečneho kvasenia na kyselinu mliečnu a vplyvom zvýšenej kyslosti dochádza k zraneniu bielkovín. Ich pravidelná konzumácia má na naše zdravie blahodarné účinky.
Z hľadiska životaschopnosti sú veľké rozdiely v prežívaní jednotlivých kultúr – baktérií, ktoré sa používajú pri výrobe fermentovaných mliečnych produktov (jogurt, jogurtový nápoj, acidofilné mlieko, kefír a i.).
Mlieko a mliečne produkty je vďaka zloženiu vhodné prijímať v strave pravidelne. Asi 20 percent slovákov si to však kvôli ťažkostiam s jeho trávením nemôže dovoliť. Združenie Intolerancia laktózy preto organizuje bezplatné otestovanie pre občanov, ktorí chcú vedieť, či za ich tráviace problémy môže laktóza v mlieku.