Tento problém často riešia ľudia s nízkou hmotnosťou. Medzi nich patria aj pacientky s anorexiou, ktoré si uvedomili, že nízka hmotnosť je pre nich problém, ktorý chcú riešiť. No začať sa pravidelne a primerane stravovať nie je vždy ľahké. Ale veríme, že pomocou týchto rád to zvládnete.
Človek žijúci v 21.storočí trpí ochoreniami, na vzniku ktorých sa nesprávna strava podieľa vysokým percentom. Až 60% ochorení je spôsobených dlhoročnou nesprávnou výživou. Čo je potrebné vedieť, aby sme tomu predchádzali?
Niektorí ľudia sa domnievajú, že môže vzniknúť závislosť na potravinách obsahujúcich veľa tuku a cukru a následne k prejedaniu a obezite. Znamená to azda, že na potraviny by sme mali nazerať rovnako ako na alkohol či cigarety? Alebo ide len o zámenu pojmov “závislosť na jedle”, “chuť na jedlo” a “porucha príjmu potravy”?
V novembri 2011 sa na Slovensku začína cyklus prednášok pre študentky zameraný na tému anorexie a bulímie, ktorá je u nás ešte stále tabuizovaná, na rozdiel od iných krajín európskej únie, kde je osveta o tomto ochorení súčasťou školského procesu, podporovaná priamo ministerstvami školstva a vzdelávacími centrami.
Mentálna anorexia a bulímia sú pojmy často skloňované v súvislosti najmä s dospievajúcimi dievčatami a mladými ženami. Sú však profesie, ktoré vyvíjajú enormný tlak na správanie mladých ľudí v súvislosti s extrémnou štíhlosťou a s tým spojenými rizikami vzniku porúch príjmu potravy.