Človek žijúci v 21.storočí trpí ochoreniami, na vzniku ktorých sa nesprávna strava podieľa vysokým percentom. Až 60% ochorení je spôsobených dlhoročnou nesprávnou výživou. Čo je potrebné vedieť, aby sme tomu predchádzali?
Tento problém často riešia ľudia s nízkou hmotnosťou. Medzi nich patria aj pacientky s anorexiou, ktoré si uvedomili, že nízka hmotnosť je pre nich problém, ktorý chcú riešiť. No začať sa pravidelne a primerane stravovať nie je vždy ľahké. Ale veríme, že pomocou týchto rád to zvládnete.
Niektorí ľudia sa domnievajú, že môže vzniknúť závislosť na potravinách obsahujúcich veľa tuku a cukru a následne k prejedaniu a obezite. Znamená to azda, že na potraviny by sme mali nazerať rovnako ako na alkohol či cigarety? Alebo ide len o zámenu pojmov “závislosť na jedle”, “chuť na jedlo” a “porucha príjmu potravy”?
Mentálna anorexia a bulímia sú pojmy často skloňované v súvislosti najmä s dospievajúcimi dievčatami a mladými ženami. Sú však profesie, ktoré vyvíjajú enormný tlak na správanie mladých ľudí v súvislosti s extrémnou štíhlosťou a s tým spojenými rizikami vzniku porúch príjmu potravy.
Mentálna anorexia je vážna psychická porucha. Ide o aktívne odmietanie jedla. Môže končiť smrteľne. Najčastejšie vzniká u dievčat (chlapci tvoria len 5% všetkých pacientov) v puberte alebo po puberte. V súčasnosti výskyt tohto ochorenia stúpa.