V horúčavách, aké nás sprevádzajú v letných dňoch, je veľmi dôležité správne skladovanie potravín. Ak ich skladujeme pri vyššej teplote, dochádza k množeniu mikroorganizmov, pokazeniu a v prípade, že sa v nich nachádzajú choroboplodné mikroorganizmy, je aj vysoké riziko vzniku ochorení.
Salmonelóza je infekcia, ktorá sa u človeka sa prejavuje ako akútne hnačkové ochorenie. Pôvodcom je baktéria rodu Salmonela enterica, ktorá má okolo 100 sérovarov vyvolávajúcich ochorenie u ľudí. Najčastejšie sa vyskytujúcicm sérovarom je Enteritidis.
Salmonelóza je infekčné bakteriálne ochorenie vyvolané netyfoidnými salmonelami. Človek sa nakazí kontaminovanou potravou, ktorá nebola dostatočne tepelne spracovaná, napr. mlieko, vajcia, saláma, majonéza, zmrzlina,..
Podobne ako salmonelóza sa pôvodca ochorenia vyskytuje u mnohých zvierat, domácich ako aj divých i hydiny. K infekcii môže dôjsť aj po konzumácii nepasterizovaného mlieka, nedostatočne tepelne upravených mäsitých pokrmov.