Experti na bodky

Viete, ktoré slovenské kúpele sa špecializujú na chronické kožné ochorenia? Sú to Kúpele Smrdáky, ktoré ponúkajú komplexnú a až v 98 % prípadoch účinnú liečbu príznakov chronických kožných ochorení.

Zdroj: Kúpele Smrdáky

V októbri, po výdatnej sezóne plnej kúpania a opaľovania sa prichádza na rad koža. Tú treba nielen zásobiť výživou a opaterou, ale dopriať jej aj skúsený pohľad odborníka. Október je ideálnym mesiacom na kontrolu stavu najväčšieho orgánu vášho tela – a nehovoríme len o kontrole materských znamienok.

Možnosť dozvedieť sa množstvo hodnotných informácii o koži a starostlivosti o ňu ponúka aj celoslovenská akcia – Trh kože, ktorá sa uskutoční už 26. 10. v troch veľkých slovenských mestách. V bratislavskom Nivy Centrum budú mať v rámci tohto podujatia zastúpenie aj kúpele, ktoré sa komplexne venujú liečbe chronických kožných ochorení – Kúpele Smrdáky.

Dermatovenerológ a dermatológ MUDr. Ján Lidaj, ktorý pôsobí v kúpeľoch Smrdáky obohatí Trh kože svojou prednáškou Liečivé pramene a ich vplyv na kožné ochorenia. Práve na kožné ochorenia, ktoré ľudovo mnohí nazývame „bodky“ sa špecializujú práve v Smrdákoch a sú expertmi na tri najčastejšie chronické kožné ochorenia, ktoré komplikujú život deťom aj dospelým.

Slovenské Mŕtve more

O možnosti využiť na liečbu kožných ochorení prírodný, neinvazívny spôsob mnohí z chorých ani len netušia a točia sa v bludnom kruhu odriekania, obmedzovania sa a skúšania možného aj nemožného. Na Slovensku pritom máme absolútny svetový unikát nazývaný aj slovenským Mŕtvym morom.

Kúpele Smrdáky ležiace len niečo cez 80 km. od Bratislavy majú sírovodíkovú vodu a bahno s najvyššou koncentráciou účinných látok v strednej Európe. Je 10 – 100 násobne vyššia, ako kdekoľvek inde. Hovoríme konkrétne o čísle 635 mg/l. Všetky ostatné slovenské pramene dosahujú koncentráciu sírovodíka maximálne 24 mg/l. Práve preto sa bez váhania prirovnávajú k inému unikátu – Mŕtvemu moru. Aj vďaka tomu sú už 400 rokov vyhľadávaným miestom, kde ľudia nachádzajú úľavu od svojich ťažkostí a na mieste týchto unikátnych studených prameňov vyrástli kúpele.

Zdroj: Kúpele Smrdáky

Ako to funguje?

Síra obsiahnutá vo vode dokáže prenikať do hlbších vrstiev pokožky a okrem dezinfekcie a postupného zastavenia množenia choroboplodných zárodkov vplýva aj na hlbokú regeneráciu pokožky a jej hojenie. Sírovodíkové minerálne vody spolu s chemickými komponentmi kúpeľa stimulujú všetky životné funkcie kože, rastové procesy a látkovú výmenu, metabolické, imunologické a enzymatické procesy a tiež pôsobia protizápalovo. Podporujú správne rohovatenie buniek, urýchľujú ústup chorobných kožných zmien, pôsobia aj na nervový aparát , čo funguje ako proti svrbeniu, tak na níženie bolestivosti pokožky, častokrát aj o 40 %. Priaznivým účinkom napomáha aj zvýšený obsah kyseliny boritej, magnézia a ostatných solí. Je preukázané, že zloženie vody v Smrdákoch prispieva k prekrvovaniu kože a účinné látky prenikajú aj do častí, ktoré nie sú ponorené.

Z celkového hľadiska – aj u ľudí, ktorých chronické kožné ochorenie netrápi zlepšuje voda v Smrdákoch látkový metabolizmus, čo ovplyvňuje elasticitu kože a jej hydratáciu.

Zmenia vám život

Pravidelné využívanie možnosti vyčerpať kúpeľný pobyt preplácaný poisťovňou by mohol výrazne zmeniť život k lepšiemu množstvu detí aj dospelých. Z prieskumu, ktorý si Kúpele Smrdáky robili vyplynulo, že až 84 % respondentov si manažuje prejavy svojho kožného ochorenia výlučne lokálne .Medzi najčastejšie spôsoby liečby pritom patrí používanie emoliencií (liečiv určených na hydratáciu a ochranu vysušenej pokožky). Sú každodenným spoločníkom pre 16 % ľudí. Retinoidy (látky na báze vitamínu A) aplikuje na svoju pokožku 14 % opýtaných a len okolo 9 % pacientov využíva na liečbu kožných ochorení fototerapiu. Na kúpeľný pobyt nemajú nárok len dospelí, ale aj deti.

Podmienkou je zdokumentované a liečené chronické kožné ochorenie a žiadosť od obvodného lekára alebo odborníka (dermatovenerológa), na ktorej základe pacientovi s takýmito ťažkosťami prináleží 1 kúpeľný pobyt v trvaní 21 – 28 dní ročne. V Smrdákoch sa na liečbu chronických kožných ochorení využíva voda so 14 liečivých prameňov z hĺbky okolo 300 m a pacienti si užívajú komfort zrekonštruovaného hotela Vietoris a 6-hektárový park, ktorý znásobuje harmóniu a pokoj. Nie je náhoda, že k zlepšeniu stavu pokožky prispieva aj výrazná eliminácia každodenného stresu.

Zdroj: Kúpele Smrdáky

Prineste svoje „bodky“ na Záhorie a nechajte ich tam. Až 95 – 98 % pacientov z kúpeľného pobytu v Smrdákoch odchádza vo výrazne zlepšenom stave, ktorý pretrváva minimálne 6 mesiacov od ukončenia liečby, no výnimkou nie sú ani pacienti, ktorým sa príznaky ich ochorenia neobjavia najbližších 9 – 12 mesiacov od pobytu pri slovenskom Mŕtvom mori.

Príďte si skúsiť Smrdáky na predĺžený víkend a spravte si názor sami. Všetky potrebné informácie nájdete na www.ensanahotels.com/sk.