Kardiológ: Vysoký krvný tlak a cholesterol sú tichí zabijaci, pretože nebolia, ale môžu viesť k vážnym stavom

Ochorenia srdca a ciev patria medzi hlavné príčiny úmrtí, pričom štatistiky ukazujú, že až 40 % všetkých úmrtí súvisí nielen so samotnými ochoreniami, ale aj so zanedbanou prevenciou.

Zdroj: Freepik.com

Na Slovensku ročne zomrie na kardiovaskulárne ochorenia približne 25-tisíc ľudí, pričom dve tretiny týchto úmrtí súvisia so srdcovým zlyhávaním.

Srdcové zlyhávanie je vážny stav, keď srdce nedokáže účinne pumpovať krv do celého tela. Môže byť spôsobené infarktom myokardu, neliečeným vysokým krvným tlakom či inými faktormi,“ vysvetľuje MUDr. Peter Mečiar z kardiologickej ambulancie zvolenskej nemocnice.

Kľúčovou výzvou pre pacientov je zníženie rizikových faktorov, medzi ktoré patrí vysoký krvný tlak, nezdravá strava, fajčenie, nedostatok pohybu či nadmerný stres.

Srdcovo-cievne ochorenia sú veľmi často podmienené aj geneticky, podľa MUDr. Mečiara je preto prevencia najúčinnejší spôsob, akým dokážeme znížiť výskyt týchto ochorení.

Vysoký krvný tlak a cholesterol sú tichí zabijaci, pretože nebolia, ale môžu viesť k vážnym stavom, ako sú infarkty a cievne mozgové príhody. Odporúčame pravidelne monitorovať hodnoty krvného tlaku a cholesterolu,“ zdôrazňuje kardiológ.

Dodáva, že dôležité je aj prijatie zdravého životného štýlu a dáva niekoľko tipov:

Zdravá strava

Zamerajte sa na zvýšenie príjmu zeleniny, ovocia, orechov, rýb a zdravých tukov, ako je olivový olej. Obmedzte soľ, cukor a červené mäso.

Pravidelný pohyb

Každodenný pohyb počas aspoň 30 minút znižuje riziko srdcových ochorení.

Kontrola hmotnosti

Udržiavanie zdravej hmotnosti znižuje celkovú záťaž na srdce a cievy.

Manažment stresu

Stres je jedným z hlavných spúšťačov vysokého krvného tlaku, a preto je dôležité nájsť spôsoby na jeho zvládanie – pomáha meditácia, dychové cvičenia, ale aj dostatok spánku či záľuby.

Vyhýbanie sa fajčeniu a alkoholu

Fajčenie a nadmerná konzumácia alkoholu výrazne zvyšujú riziko kardiovaskulárnych ochorení.