Výhody bicyklovania. Ako bicyklovanie vplýva na naše zdravie?

Bicyklovanie patrí medzi obľúbené formy pohybu pre ľudí všetkých vekových kategórií. Okrem toho, že ide o zábavný šport, ktorý viete praktizovať v skupinke, objavovať pri tom krásy prírody, ide aj o ekologický spôsob dopravy a má množstvo zdravotných benefitov. Či už ste rekreačný cyklista alebo do pedálov šliapete pravidelne, bicyklovanie pozitívne vplýva na naše fyzické aj duševné zdravie.

Zdroj: súkr.archív

Fyzické benefity bicyklovania

Posilnenie svalov a zlepšenie kondície

Pri bicyklovaní pracujú najmä svaly dolných končatín, ako sú stehná, lýtka a gluteálne svaly. Rovnako sa aktivujú aj svaly na chrbte a bruchu, čím sa zlepšuje celková svalová kondícia. Dlhodobé bicyklovanie vedie k ich zvyšovaniu vytrvalosti a sily.

Kardiovaskulárne zdravie

Jedným z najvýznamnejších benefitov bicyklovania je zlepšenie kardiovaskulárneho systému. Pravidelné bicyklovanie znižuje krvný tlak, zlepšuje cirkuláciu krvi a zvyšuje kapacitu srdca. Výskumy ukazujú, že ľudia, ktorí sa venujú bicyklovaniu, majú nižšie riziko srdcových ochorení.

Podpora chudnutia a udržiavania hmotnosti

Bicyklovanie je skvelý spôsob, ako spáliť kalórie a udržiavať si zdravú hmotnosť. V závislosti od intenzity môžete za hodinu bicyklovania spáliť 400 až 1000 kalórií. Okrem toho, zvyšuje metabolizmus, čo prispieva k efektívnejšiemu spaľovaniu tukov aj po skončení aktivity.

Cyklistika a kĺby - zlepšenie flexibility a koordinácie

Určite ste počuli ako bicyklovanie vplýva na zdravie kĺbov. Podporuje totiž ich flexibilitu a zlepšuje tak koordináciu pohybov. Keďže ide o činnosť s plynulými pohybmi, znižuje sa riziko zranení spôsobených nadmerným zaťažením kĺbov, čo je ideálne pre ľudí s problémami s kĺbmi či chrbticou.

Psychické benefity bicyklovania

Zlepšenie mentálnej pohody

Fyzická aktivita je známa svojimi pozitívnymi účinkami na psychické zdravie, a bicyklovanie nie je výnimkou. Pri pohybe na čerstvom vzduchu dochádza k zlepšeniu nálady a zníženiu stresu. Jazda na bicykli vám umožní zamerať sa na prítomný okamih, čo pomáha znížiť úzkosť a podporuje pocit spokojnosti.

Pri tejto aktivite a predovšetkým počas slnečných dní budete určite potrebovať slnečné okuliare. Kvalitné cyklistické športové okuliare nájdete tu: sportano.sk/cyklisticke-sportove-okuliare.

Pomôže s nespavosťou

Ako každá fyzická aktivita na počas dňa, aj bicyklovanie vám pomôže regulovať spánkový cyklus a pomôže vám rýchlejšie zaspať. Okrem toho, aktivita na čerstvom vzduchu podporuje produkciu melatonínu, hormónu, ktorý riadi náš spánkový rytmus. Aj krátka jazda na bicykli môže prispieť k hlbšiemu a kvalitnejšiemu spánku.

Zlepšenie koncentrácie a kreativity

Pravidelná fyzická aktivita, vrátane bicyklovania, má priaznivý vplyv aj na mozog. Zvyšuje prísun kyslíka do mozgu, čo môže zlepšiť vašu koncentráciu, schopnosť učiť sa a kreativitu. Jazda na bicykli môže byť ideálnym časom na premýšľanie a spracovanie nápadov.

A ešte viac z tohto benefitu vypedálujete pri bicyklovaní v prírode. Takáto cyklistika si však vyžaduje trekingový bicykel, ktorý odolá aj drsnejšiemu terénu. Vhodným je napr. Gravel bicykel, ktorý nájdete tu: sportano.sk/bicykle/gravel-bicykle.

Podpora tvorby endorfínov

Bicyklovanie je účinný spôsob, ako stimulovať tvorbu endorfínov, teda tzv. hormónov šťastia. Tieto chemické látky, ktoré telo uvoľňuje počas fyzickej aktivity, prispievajú k lepšej nálade a zmierneniu symptómov depresie.

Zdroj: súkr.archív

Bicyklovanie ako prevencia zdravotných problémov

Zníženie rizika chronických ochorení

Pravidelné bicyklovanie pomáha znižovať riziko vzniku rôznych chronických ochorení, ako sú cukrovka 2. typu, vysoký krvný tlak a obezita. Zvýšenie fyzickej aktivity prospieva celkovému zdraviu a podporuje dlhovekosť.

Podpora zdravia kĺbov a chrbtice

Na rozdiel od behu alebo iných foriem cvičenia s vysokou záťažou, bicyklovanie nezaťažuje kĺby rovnakou mierou. Preto je vhodné aj pre ľudí s artritídou alebo inými problémami s kĺbmi. Navyše, správne držanie tela na bicykli môže zmierniť bolesti chrbtice.

Prevencia osteoporózy a zlepšenie zdravia kostí

Hoci bicyklovanie nie je formou silového tréningu, jeho dlhodobé praktizovanie môže pomôcť pri prevencii osteoporózy, najmä ak je kombinované s inými druhmi cvičenia, ktoré podporujú zdravie kostí.

Bicyklovanie a udržateľnosť

Okrem zdravotných benefitov je bicyklovanie aj ekologickou formou dopravy. Jazdou na bicykli nevytvárate emisie oxidu uhličitého, a tak prechod na bicykel namiesto auta pri každodenných cestách do práce prispieva k ochrane životného prostredia.

Tipy na začiatok bicyklovania pre zdravie

Pre začínajúcich cyklistov je dôležité zvoliť si správny bicykel a vybavenie. Ak ste začiatočník, začnite pomaly a postupne zvyšujte dĺžku a intenzitu jázd. Nepodceňujte ochranné vybavenie, ako je prilba a reflexné prvky, ktoré zvýšia vašu bezpečnosť.

Nezabudnite však ani na cyklistické príslušenstvo a potreby ako držiaky, pumpičky na bicykel či pripevniteľné tašky na bicykel napr. od značiek Jack Wolfskin, Evoc alebo Rockbros. Ponuku produktov od značky Rockbros nájdete tu: sportano.sk/znacky/rockbros.

Zhrnutie

Bicyklovanie je vynikajúcim spôsobom, ako zlepšiť svoje fyzické aj psychické zdravie, predchádzať zdravotným problémom a zároveň prispieť k ochrane životného prostredia. Či už si zvolíte bicykel ako spôsob dopravy alebo formu aktívneho pohybu, jeho zdravotné benefity sú nepopierateľné. Vezmite si bicykel, vyrazte na cestu a urobte niečo pre svoje zdravie a našu planétu! U nás v Sportano.sk nájdete kvalitné bicykle, náhradne diely aj príslušenstvo k bicyklom.