Osýpky na Slovensku: Úrad verejného zdravotníctva potvrdil 3 prípady u rodiny v Košiciach

Osýpky sú vysoko nákazlivé ochorenie šíriace sa vzdušnou cestou, preto odborníci očakávajú, že počet potvrdených prípadov na môže ešte rásť.

Zdroj: Freepik.com

Laboratóriá Úradu verejného zdravotníctva SR potvrdili na Slovensku tri prípady osýpok v rámci rodiny v mestskej časti Košice - Šaca u osôb vo veku 21 rokov, dva roky a jeden rok. Osoba vo veku 21 rokov je očkovaná neúplne, deti sú nezaočkované.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Košiciach zabezpečil protiepidemické opatrenia a kontaktuje ďalších, ktorí boli v blízkosti osôb s potvrdeným ochorením.

Osýpky sú závažné vírusové ochorenie detského veku - rýchlo sa šíri vzduchom najmä medzi neočkovanými skupinami obyvateľstva. Najúčinnejšou prevenciou proti osýpkam je očkovanie.

Zaočkovanosť proti osýpkam na celoslovenskej úrovni k 30. 8. 2023 nedosiahla potrebnú hranicu 95 % v ročníkoch narodenia 2011, 2016, 2017 a 2021.

Zaočkovanosť v okrese Košice II, ktorého súčasťou je mestská časť Šaca, nedosiahla 95 % v ročníkoch narodenia 2021, 2016 a 2017.

V rokoch 2018 a 2019 bolo spolu hlásených 883 laboratórne potvrdených prípadov - na východnom Slovensku sme evidovali rozsiahlu epidémiu osýpok.

Úrady verejného zdravotníctva Slovenskej republiky venujú zvýšenú pozornosť výskytu osýpok a pozorne monitorujú epidemiologickú situáciu na Slovensku aj v okolitých krajinách.