6 spotrebičov pre zdravý životný štýl + sledovanie príjmu a výdaju kalórií inteligentným hodinkami

Zdravý životný štýl znamená trvalé návyky súvisiace so správnou výživou a fyzickou aktivitou vo všetkých aspektoch života. Inými slovami, začnite myslieť, žiť a stravovať sa zdravo. Nemusí to však hneď znamenať veľké a náročné zmeny, musí sa to pre vás stať rutinou. Avšak zdravý životný štýl neznamená len vyvážený jedálniček a dostatok pohybu. Je to aj spôsob prípravy jedla.

Zdroj: súkr.archív

Aké benefity prináša zdravé stravovanie?

K zdravému životnému štýlu patrí nielen pohyb, ale aj zdravá a nutrične bohatá strava. Zmena v stravovaní však vôbec neznamená, že sa z vás má zo dňa na deň stať vegetarián. Vďaka pestrej a zdravej strave sa budete cítiť nielen nabití energiou, ale vaše telo si vybuduje silný ochranný faktor pred civilizačnými chorobami.

Medzi ďalšie benefity patrí:

  • výrazné zníženie rizika kardiovaskulárnych ochorení
  • prevencia obezity, metabolického syndrómu a cukrovky 2. typu
  • zlepší sa trávenie vďaka prísunu vlákniny, probiotík, antioxidantov, základných vitamínov a minerálov
  • pravidelná konzumácia ovocia a zeleniny pomáha predchádzať niektorým typom rakoviny

1.Odšťavovače - zdravá desiata alebo olovrant v pohári

Rovnako ako bielkoviny a tuky aj cukry patria k nevyhnutnej zložke stravy. Predstavujú zdroj energie, potrebnej na bazálny metabolizmus. Cukry môžete nahradiť ovocnými šťavami, ktoré navyše obsahujú aj ďalšie užitočné látky, antioxidanty a môžete do nich zakomponovať aj také druhy, ktoré bežne nejete.

Odstredivý odšťavovač – rýchla šťava, jednoduché čistenie

Odstredivé odšťavovače extrahujú šťavu z ovocia a zeleniny pomocou rotujúcich čepelí pri vysokých otáčkach. Hodia sa na spracovanie väčšiny druhov ovocia a zeleniny. Problém im robí iba mäkké ovocie, bylinky a listová zelenina. Pri odstredivej technológii vzniká vodnatejšia šťava, ktorá rýchlejšie podlieha oxidácii a je vhodná na okamžitú konzumáciu. Proces odšťavovania je síce rýchly, avšak výťažnosť je menšia a s vyšším množstvom odpadu.

Závitovkový odšťavovač - tekutá porcia zdravia každý deň

Tento odšťavovač ponúka o 50 % väčšiu výťažnosť ako odstredivý. Hriadeľ závitovky drví suroviny a následne nastrúhanú dužinu lisuje na site. Tento typ odšťavovačov je síce pomalší, pretože pracuje pri nízkych otáčkach, ale získaná šťava je hustejšia s maximom vitamínov a výživových látok. Šťavu z takéhoto odšťavovača je možné skladovať až 24 hodín.

2.Mixéry - spoľahliví pomocníci v každej kuchyni

Prevaha rastlinnej stravy ako základu zdravého stravovania dáva telu presne to, čo potrebuje, aby bolo silnejšie a odolnejšie. Podľa odporúčaní by mal každý dospelý jedinec konzumovať 1,5 až 2 šálky ovocia a 2 až 3 šálky zeleniny denne. Aby ste však dokázali dodržať toto odporúčanie najmä, čo sa týka zeleniny musíte nájsť spôsob, ako ju zakomponovať do jedálnička. So správnymi spotrebičmi si dávku vitamínov doplníte rýchlo a chutne. Predstavujeme vám klasický mixér, ktorý vám pomôže dodržiavať zdravý životný štýl.

Zdroj: súkr.archív

Tyčový mixér - neoceniteľný univerzálny pomocník

Pripravte si chutný hummus z cíceru, pikantnú batátovo-tekvicovú nátierku či zeleninové pyré, rýchlo a jednoducho s tyčovým mixérom.

Tyčové mixéry sú skladné, ľahko sa s nimi manipuluje a čistenie je rovnako jednoduché ako používanie. Hodia sa na prípravu kokteilov, zeleninového pyré, ovocnej drene alebo hustých polievok alebo omáčok. Mnohé modely disponujú bohatým príslušenstvom, takže ich môžete využiť aj na sekanie, krájanie zeleniny, ovocia, orechov alebo mletie mäsa. Najslabšie modely sú vybavené elektromotormi s príkonom 180 W, tie najsilnejšie dosahujú až 1 200 W. Vo väčšine prípadov je vhodnou voľbou tyčový mixér s príkonom od 400 do 700 wattov. Takýto príkon je postačujúci na rozmixovanie varenej zeleniny, ale aj na prípravu zdravých nátierok.

Tyčové mixéry sú dostupné v rôznom materiálovom prevedení. Najčastejším variantom je kombinácia plastu a nehrdzavejúcej ocele alebo hliníka. Mixéry, ktoré majú mixovaciu hlavicu vyrobenú z plastu, nie sú vhodné na mixovanie horúcich zmesí a polievok. Odolnejšia je kovová noha. Myslite aj na otáčky. Pre optimálne výsledky odporúčame zvoliť mixér aspoň s 15 000 otáčkami za minútu.

Vákuové stolné mixéry - dokonalá čerstvosť aj pri mixovaní

Mixovanie s použitím vákua, znamená mixovať bez prítomnosti vzduchu. Kyslík neoxiduje s potravinami, neunikajú živiny, vône a potraviny sú trvanlivejšie. Bežný mixér mixuje zeleninu a ovocie vysokou rýchlosťou. Teplo, ktoré sa pri mixovaní uvoľní, má negatívny vplyv na vitamíny a minerály. Keď mixujete vo vákuu, vyhnete sa tomuto procesu zahrievania, takže vitamíny sa lepšie zachovajú.

Čo tak si vyrobiť doma rastlinnú náhradu mlieka? Domáce ryžové, ovsené, mandľové alebo sójové mlieko nebude obsahovať žiadne konzervanty, umelé prísady ani pridaný cukor.

Aj na tento účel sú ako stvorené vákuové stolné mixéry. A zvládnu toho omnoho viac. Budú vaším spoľahlivým spoločníkom, ktorý vám v kuchyni pomôže takmer s čímkoľvek. Niektoré dokážu dokonca aj variť.

Vákuový mixér má robustné kovové telo a silný motor s príkonom 1 000 až 1 500 W, v závislosti od modelu. Štandardnú výbavu tvorí sklenená mixovacia nádoba s objemom 1,5 litra. Súčasťou môžu byť aj dve prenosné 0,7 l nádoby na skladovanie čerstvých smoothie nápojov. Niektoré modely sa môžu pochváliť automatickým a manuálnym režimom, iné ponúkajú rôzne programy pre perfektné výsledky mixovania.

Zdroj: súkr.archív

3.Smoothie mixéry - nekonečné množstvo zdravých nápojov

Smoothie je nápoj vyrobený zo surového ovocia alebo zeleniny, prípadne z oboch dohromady. Ďalej sa do neho pridávajú orechy, semienka, mliečne výrobky, prakticky čokoľvek zdravé, čo spolu chuťovo ladí. Vďaka tejto kombinácii sú smoothie nápoje omnoho lepšou alternatívou k ovocným šťavám a dokážu telu rýchlo doplniť nielen energiu, ale tiež ďalšie dôležité látky. Na prípravu zdravého smoothie kokteilu príde vhod smoothie mixér, ktorý pripraví zdravé raňajky bez zbytočného neporiadku.

Na trhu nájdete množstvo smoothie mixérov, ktoré sa líšia objemom, materiálom, ale aj príkonom. Pri výbere majte na pamäti, že čím má smoothie mixér príkon vyšší, tým spoľahlivejšie bude pracovať. Smoothie mixéry s príkonom od 250 – 400 W sú vhodné prípravu zdravých nápojov z mäkších druhov ovocia a zeleniny a s vyšším podielom vody. Smoothie mixér s príkonom od 500 – 1 000 W si už poradí aj s tvrdšími potravinami a problém mu nerobí ani zamrznuté ovocie alebo orechy.

Okrem výkonu sledujte aj počet otáčok. Odporúčame zamerať sa na modely s rýchlosťou 20 000 otáčok za minútu, ktoré už pracujú rýchlo a rozmixovaný nápoj bude bez chybičky. Vítaným bonusom je aj možnosť vybrať si z niekoľkých rýchlostí mixovania.

4.Nutričný mixér - povýši prípravu smoothie nápojov na vyššiu úroveň

Nutričný mixér sa svojim prevedením podobá na smoothie mixér, avšak líši sa predovšetkým spôsobom mixovania a vyšším výkonom. Počas mixovania sa neničia mikronutrienty, ktoré sú obsiahnuté v potravinách. Vďaka tomu vyťažíte z potravín viac dôležitých vitamínov, enzýmov a minerálnych látok. Problém mu nerobia ani semienka a iné tvrdé suroviny.

S príkonom 1 000 W sa hodí na prípravu omáčok, polievok, zeleninového pyré alebo dojčenskej stravy. Ocenia ho nielen priaznivci zdravého životného štýlu, ale aj vegáni či vegetariáni.

Zdroj: súkr.archív

5.Parný hrniec - zdravé varenie na pare

Varenie na pare je medzi zdravou prípravou jedál na prvom mieste. Takto pripravený pokrm si zachová všetky vitamíny a potrebné minerály. A to nie je všetko. Jedlo bude nielen vyzerať, ale chutiť nesmierne chutne, pretože sa nevysuší a uchová si potrebnú šťavnatosť. Keďže pri varení na pare nie je potrebné používať olej, potraviny nebudú obsahovať prakticky žiaden zbytočný tuk a ani kalórie.

Parný hrniec funguje na podobnom princípe ako rýchlovarná kanvica. V základni sa nachádza výhrevné teleso, na ktorom je nádoba na vodu. Po tom, ako parný hrniec zapnete, začne sa po chvíli vytvárať para s teplotou až 130 °C. Tá preniká celým objemom hrnca. Para sa pri kontakte s horným vekom a stenami skvapalňuje a steká do odpadovej nádoby. To znamená, že potraviny sa vždy pripravujú v čerstvo vzniknutej pare. V parnom hrnci si pripravíte nielen zeleninu, ale aj mäso, hydinu, ryby, ryžu a chutné omáčky. V objemnejších modeloch uvaríte aj celé kura bez porciovania.

6.Inteligentné hodinky Apple Watch - váš osobný fitness tréner

Nevhodná veľkosť porcií a vysoký energetický príjem, môžu negatívne ovplyvniť telesnú hmotnosť, metabolizmus, hormonálnu rovnováhu, ale aj energetickú hladinu v priebehu dňa. Všímajte si preto nielen to, čo jete, ale aj koľko toho zjete.

Kľúčom zdravého stravovania je jesť správne množstvo kalórií podľa toho, ako ste aktívny, aby ste vyrovnali výdaj energie s energiou, ktorú prijímate. Na tento účel sú ako stvorené inteligentné hodinky.

Zdroj: súkr.archív

Medzi najspoľahlivejšie inteligentné hodinky patria jednoznačne Apple Watch hodinky, ktoré kombinujú funkcie tradičných hodiniek s pokročilými technologickými možnosťami. Predstavujú cenný nástroj pre všetkých, ktorí sa snažia zlepšiť svoje zdravie a žiť aktívnejší život. Pomôžu s monitorovaním pohybu, ako aj s kontrolou energetického príjmu. Dokážu sledovať koľko kalórií skonzumujete, vrátane metrík ako je príjem kalórií v reálnom čase, aktívne kalórie, kalórie v pokoji a kalorický deficit. Nechýba im ani funkcia merania spálených kalórií. Na základe zozbieraných dát poskytnú personalizované rady, ako aj odporúčania pre zdravší životný štýl.

Optické snímače Smart watch presne zanalyzujú tepovú frekvenciu, úroveň saturácie, EKG, ako aj meranie spánku a stresu. Toto je iba časť, pretože funkcií, ktorými sa Apple Watch hodinky pýšia, je skutočne neúrekom. Mnoho modelov navyše umožňuje nainštalovanie množstva ďalších aplikácií a doplnkov.

Okrem pohybových aktivít myslia športové Apple Watch aj na váš odpočinok. Vďaka regeneračnému asistentovi vám na základe zozbieraných údajov odporučia vhodný čas na regeneráciu.

Ak to myslíte so zmenou životného štýlu vážne a chcete zvýšiť relevanciu výsledkov, siahnite po Smart watch. Stanú sa vašim poradcom, trénerom a každodenným partnerom.

Ďalšie benefity pre zdravší životný štýl , ktoré Apple Watch hodinky ponúkajú:

  • vďaka pravidelným pripomienkam na pohyb podnecujú k aktívnejšiemu životnému štýlu
  • nastavenie a dodržanie denných cieľov zvyšuje motiváciu a zlepšuje fyzickú kondíciu
  • upozorňujú na abnormálne hodnoty tepu alebo kyslíka v krvi, čím umožňujú rýchlu reakciu na potenciálne zdravotné problémy
  • sledovanie a analýza spánku pomáha identifikovať problémy a zlepšovať kvalitu spánku pomocou odporúčaní
  • monitorovanie úrovne stresu a ponuka relaxačných cvičení sa postará aj o vaše duševné zdravie