Zdravotné riziká spojené s vystavením sa slnečnému žiareniu

Hoci je slnečné svetlo pre ľudský organizmus nevyhnutné, podporuje tvorbu vitamínu D, ktorý je nevyhnutný pre zdravie kostí a zdravý imunitný systém, nadmerné vystavovanie sa mu však môže mať aj svoje negatívne účinky.

Krátkodobé negatívne dôsledky

Spáleniny

Popáleniny od slnka sú najčastejším prejavom nadmerného slnenia. Prejavuje sa začervenaním, opuchom a tvorbou pľuzgierov. V závažných prípadoch sa môže objaviť horúčka a zimnica.

Poškodenie očí

Slnečné žiarenie môže poškodiť rohovku aj šošovku oka, čo môže viesť k dočasnému alebo trvalému poškodeniu zraku. Zápal spojiviek nie je výnimkou.

Oslabenie imunitného systému

Príliš veľa všetkého vám škodí a pri opaľovaní to nie je inak. Namiesto toho, aby pomáhalo zlepšovať náš imunitný systém, príliš veľa slnečného žiarenia ho môže poškodiť.

Dlhodobé negatívne vplyvy

Predčasné starnutie pokožky

Slnečné žiarenie spôsobuje rozpad kolagénu a elastínu v pokožke, čo vedie k predčasným vráskam, pigmentovým škvrnám a ochabnutiu kože.

Rakovina kože

Nadmerné vystavovanie sa slnečnému žiareniu je hlavným rizikovým faktorom rakoviny kože vrátane melanómu, najzávažnejšieho typu rakoviny kože.

Sivý zákal (katarakta)

Sivý zákal je zakalenie očnej šošovky, ktoré môže viesť k zhoršeniu zraku až k úplnej slepote.

Degenerácia makuly

Makulárna degenerácia je ochorenie sietnice, ktoré môže viesť k úplnej strate zraku.

Chráňte sa pred slnečným žiarením

  • Vyhýbajte sa slnku, najmä medzi 10:00 a 16:00.
  • Používajte širokospektrálny opaľovací krém s minimálnym ochranným faktorom aspoň SPF 30. Opaľovací krém nanášajte 20 minút pred pobytom na slnku a opakujte každé dve hodiny, častejšie, ak sa veľa potíte alebo sa kúpete.
  • Noste ochranné doplnky, ako sú klobúky a slnečné okuliare.
  • Vždy, keď je to možné, vyhľadajte tieň.
  • Nenavštevujte soláriá.

Chráňte sa vo svojich domovoch

Slnečné lúče môžu preniknúť až do vašich domovov. Niekedy je ich žiarenie žiaduce, inokedy ho treba usmerniť, a na to sú ideálne žalúzie a iná tieniaca technika.

Výhody žalúzií

  • Odolávajú slnečnému žiareniu: žalúzie blokujú slnečné lúče, čím zabraňujú prehrievaniu interiéru a znižujú potrebu klimatizácie.

  • Regulujú svetlo: nakláňaním lamiel môžete regulovať množstvo svetla prenikajúceho do miestnosti. To je užitočné najmä počas horúcich letných dní, keď chcete do miestnosti vpustiť čo najviac denného svetla, ale zároveň sa vyhnúť oslneniu.

  • Chránia súkromie : žalúzie zabraňujú zvedavým pohľadom a zabezpečujú súkromie v interiéri.

  • Znižujú vplyv UV žiarenia : žalúzie, najmä vonkajšie, môžu blokovať množstvo škodlivých UV lúčov, chrániť vašu pokožku pred spálením a nábytok a iné doplnky pred vyblednutím a popraskaním.