Kožná lekárka: Ochranné krémy s SPF 50 nás chránia pred spálením kože približne dve hodiny

Slnko je dôležitým faktorom pre naše zdravie. No musíme sa mu vystavovať primerane a bezpečne. Kľúčovú rolu zohráva napríklad pri syntéze vitamínu D, zvyšuje hladinu serotonínu – prispieva k dobrej nálade.

Zdroj: Freepik.com

Kam nemôže slnko, tam chodí lekár, hovorievali kedysi naše staré a prastaré mamy. Nedostatok slnečného žiarenia a prirodzeného svetla skutočne negatívne vplýva na naše zdravie, no dnes je situácia diametrálne odlišná. Ozónová vrstva je značne poškodená, a tak sa ku nám dostáva viac UVA a UVB žiarenia než v minulosti.

Kým UVA žiarenie spôsobuje rôzne alergické reakcie, UVB je zodpovedné za zhnednutie pokožky. Pred každým z nich je však dôležité chrániť sa, nakoľko našu pleť poškodzujú a spôsobujú napríklad jej predčasné starnutie, ale i rakovinu kože. UVA žiarenie dokonca preniká cez oblaky aj sklo, takže sme mu vystavovaní prakticky všade. Preto by sme mali siahať pro ochranných krémoch, ktoré poskytujú primeranú ochranu aj pred týmto druhom žiarenia. Odporúčam používať širokospektrálne krémy proti UV žiareniu, ktoré nás chránia pred oboma jeho typmi, teda UVA aj UVB. Ideálne je, ak daný produkt obsahuje ochranný faktor známy ako SPF, a to na úrovni 50,“ hovorí MUDr. Michaela Blaško, PhD., kožná lekárka.

Nebezpečné je najmä opaľovanie sa a dlhodobý pobyt na priamom slnku.

Je dokázané, že vodiči kamiónov, ktorí sú vystavovaní pravidelnému slnečnému žiareniu, majú staršiu pokožku na tej polovici tváre, ktorá je bližšie k oknu. Je tu dokonca vyššie riziko vzniku rakoviny kože. U žien často bývajú typickou lokalitou pre vznik melanómu lýtka, keďže často nie sú chránené odevom. V súčasnosti vzrastá počet pacientov s rakovinou kože, preto treba byť obozretnými,“ pokračuje lekárka.

Stačí pár minút

Slnko je dôležitým faktorom pre naše zdravie. No musíme sa mu vystavovať primerane a bezpečne. Kľúčovú rolu zohráva napríklad pri syntéze vitamínu D, zvyšuje hladinu serotonínu – prispieva k dobrej nálade. Denné svetlo pomáha regulovať cirkadiánny rytmus - naše vnútorné biologické hodiny.

Na syntézu vitamínu D však stačí vystaviť slnečným lúčom plochu kože o veľkosti dvoch dlaní na 20 minút denne. Ďalšie vystavovanie sa slnečnému žiareniu za účelom doplnenia vitamínu D preto nie je potrebné. Ochranné krémy s SPF 50 nás chránia pred spálením kože približne dve hodiny. Po uplynutí tohto času je potrebné zopakovať nanesenie širokospektrálneho krému proti opaľovaniu na celý kožný povrch,“ radí dermatologička.

Množstvo ochranného prostriedku si možno zapamätať vďaka pravidlu čajovej lyžičky. Teda jednu čajovú lyžičku nanášame na tvár a hlavu, jednu na ruku, ďalšiu na nohu,... Nech sa však snažíme akokoľvek, nikdy sa nám nepodarí naniesť rovnomernú a postačujúcu vrstvu ochranného faktora. Aj z toho dôvodu si treba brať príklad z národov, ktoré žijú v oblastiach s intenzívnejším slnečným žiarením.

Tie si počas obeda doprajú siestu a pobytu na priamom slnku sa v tom čase vyhýbajú. Radšej sa k práci vrátia neskoro popoludní, prípadne večer. Ak to už možné nie je, treba sa pravidelne chrániť vhodným SPF prípravkom a dbať o hydratáciu pokožky. Opaľovanie totiž predstavuje pre kožu stres. Preto fanúšikovia slnenia majú kožu často zhrubnutú, plnú vrások a pigmentových škvŕn, neskôr aj prekanceróz či nádorov,“ dodáva MUDr. Blaško, ktorá sa už 20 rokov dobrovoľne neopaľuje.


Carensmall

it is very important but you should not look directly at it too close, it will make your eyes hurt. you should have a reasonable time to use the phone like poppy playtime chapter 3 use it for 30 minutes for example

Carensmall

it is very important but you should not look directly at it too close, it will make your eyes hurt. you should have a reasonable time to use the phone like poppyplaytimechapter3.io use it for 30 minutes for example