ÚVZ radí: 7 tipov, čo robiť, ak ste si našli kliešťa

Aktivita kliešťov začína pri teplote päť stupňov Celzia, vplyvom teplého počasia môžu byť aktívne kedykoľvek, teda aj počas zimných mesiacov. Kliešte sa vyskytujú v trávnatých porastoch s výškou od dvadsať centimetrov do jedného metra. Striehnu na koncoch listov, na steblách tráv alebo na vetvičkách prízemných kríkov.

Zdroj: Canva

  1. Kliešťa uchopte pinzetou čo najbližšie ku koži a vyťahujte ho plynulým kolmým ťahom smerom od kože. Postupujte pomaly a bez točenia. Ak ho potrebujete z kože uvoľniť, opatrne ním zakývajte zo strany na stranu a opäť skúste plynulo ťahať smerom od kože. Kliešťa nevykrúcajte prudko do strán, mohli by ste ho pretrhnúť - je dôležité ho nepoškodiť a nerozmliaždiť.

  2. . Nekvapkajte na neho olej, vtedy sa začne dusiť a vyvráti natrávenú krv späť do rany. Snažte sa odstrániť celé telo kliešťa aj s hlavičkou.

  3. Kliešťa po odstránení nemliaždite prstami. Hoďte ho do WC misy a ihneď spláchnite, alebo ho vyhoďte do koša v uzavretej nádobe/v uzavretom vrecúšku, prípadne ho dôsledne znehybnite lepiacou páskou a takto ho vyhoďte do koša.

  4. Ak sa nepodarí odstrániť kliešťa celého, je vhodné vyhľadať zdravotnícku pomoc. Kliešťa je dôležité odstrániť čo najskôr!

  5. Po vybratí miesto prisatia hneď vydezinfikujte. Ak nie je poruke dezinfekčný prostriedok z lekárne (lieh, jódová tinktúra), použite prípravok s obsahom alkoholu. Dezinfikujte aj pinzetu a povrchy, na ktoré dopadla tekutina z poškodeného tela nacicaného kliešťa a poriadne si umyte ruky.

  6. Poznačte si pre istotu dátum a pravdepodobnú lokalitu, kde ste mohli kliešťa chytiť. Ak ste ho mohli mať na tele už dlhší čas (zopár dní), poznačte si aj túto informáciu. Tieto informácie môžu byť užitočné pre vášho lekára v prípade, že sa u vás neskôr objavia príznaky, ktoré sú obvyklé v prípade infekcií prenášaných kliešťami.

  7. Nasledujúci mesiac venujte pozornosť príznakom ako väčšie začervenanie v mieste odstráneného kliešťa, horúčka, bolesť svalov, bolesť hlavy či opuch a bolesť kĺbov. Ak sa vyskytnú, konzultujte svoj stav s vaším lekárom a nezabudnite mu spomenúť, že ste mali kliešťa.

Kliešte sú prenášačmi ochorení lymska borelióza a kliešťová encefalitída. Od začiatku roka ku dnešnému dňu je v Epidemiologickom informačnom systéme nahlásených 116 prípadov kliešťovej encefalitídy (z toho v 12 prípadoch bol potvrdený prenosu vírusu kliešťovej encefalitídy cez tepelne nespracované výrobky z mlieka) a 1 183 prípadovlymskej boreliózy.


Viac k téme:

Úrad verejného zdravotníctva: Kliešťovou encefalitídou sa dá nakaziť aj z nepasterizovaných mliečnych výrobkov