Pediater: Letné horúčavy zvyšujú nároky detského organizmu na vodu

Čím je človek mladší, tým väčší podiel v jeho tele predstavuje voda. Kým u dospelých tvorí voda okolo 60 %, u detí je to až 85 %. Preto je potrebné dôsledne sledovať ich pitný režim a ponúkať im vhodné tekutiny, najmä počas horúcich dní.

Zdroj: Freepik.com

Aké tekutiny a koľko potrebuje vaše dieťatko?

Potreba tekutín je vo všeobecnosti závislá od veku dieťaťa a zloženia jeho stravy. Čím je človek mladší, tým väčší podiel v jeho tele predstavuje voda, preto u našich najmenších prichádza k dehydratácii veľmi rýchlo. Už pri 5 % dehydratácii sa môžu objaviť kŕče, nevoľnosti, pri strate viac než 10 % tekutín prichádza výrazný nepokoj, halucinácie či vysoká horúčka. Výmena látok v detskom tele prebieha oveľa rýchlejšie než u dospelých, preto dieťa musí počas dňa rovnomerne prijímať tekutiny vhodné pre jeho organizmus.

Hlavne v období, kedy dieťa prestane byť dojčené a v jeho jedálničku prevláda tuhá strava, je potrebné ešte dôkladnejšie sledovať príjem tekutín.

Materské alebo umelé mlieko zabezpečujú dostatočný príjem tekutín u dojčiat. Ale zvýšenie telesnej teploty alebo letné horúčavy zvyšujú nároky detského organizmu na vodu, preto sa v týchto prípadoch odporúča aj popri dojčení pridať malé množstvo dojčenskej vody. Keď sa dieťa zobudí do 1 - 1,5 hodiny od posledného dojčenia a je nepokojné, môžeme mu na lyžičke podať 5 - 10 ml čistej dojčenskej vody. Ak sa upokojí, tak pravdepodobne bolo smädné,“ hovorí pediater a detský nefrológ MUDr. Viktor Jankó.

Mamičkám dáva aj nasledovné rady k pitnému režimu ich drobcov:

  • Nedojčené deti by od 6. mesiaca popri umelej výžive a príkrmoch mali za 24 hodín prijať cca 400 – 600 ml tekutín.

  • Medzi prvým a tretím rokom by deti mali prijať okolo 1 l, v predškolskom a v mladšom školskom veku 1,3 l a nad 9 rokov okolo 1,5 l tekutín denne.

  • Veľmi dôležité je správne rozdeliť príjem tekutín počas dňa. Dopoludnia by dieťa malo vypiť 60 % tekutín z denného objemu.

  • Deti by mali mať neobmedzený prístup k čistej, do 1. roka ideálne dojčenskej vode.

  • Pre spestrenie môžeme pitný režim doplniť o ovocné džúsy, ktoré sú okrem tekutín aj zdrojom vitamínov a minerálnych látok. Avšak ich denný príjem nemá prevyšovať 120 - 150 ml u dojčiat, resp. 350 ml u starších detí.

  • Ak po ponúknutí dieťa vodu nechce, nenúťme mu ju, ani ju nenahrádzajme čajom alebo iným ochuteným nápojom. Napije sa, keď bude smädné.

V bežnej pitnej vode z vodovodu sa môžu nachádzať pre detský organizmus nežiaduce látky, ktoré sa nedajú odstrániť ani varom. Pri prevarení sa totiž vo vode ničia prípadné baktérie, neodstránia sa však dusičnany, dusitany a sodík, ktoré zaťažujú detský organizmus a ktorých limity sú pre pitnú vodu oveľa vyššie. Napríklad pri dusičnanoch je povolená koncentrácia až 5x vyššia ako pri dojčenskej vode.

Vysoký príjem dusičnanov môže viesť k methemoglobinémii, kedy krv, konkrétne jej zložka hemoglobín, stráca schopnosť prenášať kyslík. Dieťa je potom apatické, spavé, má nižší príjem stravy a v krajných prípadoch môže dôjsť až k cynóze, modrastému sfarbeniu pokožky dieťaťa. A keďže príkrmy môžu mať vysokú koncentráciu dusičnanov, napr. tie uvarené z koreňovej zeleniny, mrkvy, snažíme sa obsah dusičnanov z iných zdrojov čo najviac obmedziť,“ vysvetľuje MUDr. Viktor Jankó.