Zvažujete možnosť obriezky? Okrem zdravotných benefitov to má aj estetické benefity

Obriezka je efektívnym riešením rôznych zdravotných a fyziologických problémov, pričom ponúka aj estetické výhody. Pre mnohých mužov a ich partnerky prináša významné zdravotné benefity, ako sú znížené riziko infekcií a rakoviny.

Zdroj: Freepik.com

Čo je to obriezka?

Obriezka je chirurgický zákrok, pri ktorom dochádza k odstráneniu predkožky pokrývajúcej žaluď. Tento zákrok je bežný nielen u detí, ale aj u dospelých mužov a môže pomôcť riešiť rôzne fyziologické a zdravotné problémy. Okrem zdravotných benefitov môže mať obriezka aj estetické výhody, čo ju robí atraktívnou voľbou pre mnohých mužov.

Prečo muži volia obriezku?

Zdravotné hľadisko

  • Fimóza: Jedným z najčastejších dôvodov na obriezku je fimóza, stav, kedy predkožku nemožno pretiahnuť cez žaluď, pretože je zúžená. Tento stav môže spôsobovať bolesť a ťažkosti pri hygiene. Obriezka je efektívnym riešením tohto problému.
  • Riziko rakoviny penisu: Muži s obriezkou majú o 50% nižšie riziko vzniku rakoviny penisu v porovnaní s mužmi bez obriezky. Zníženie rizika rakoviny je významným faktorom, ktorý mnohých mužov motivuje k podstúpeniu tohto zákroku.
  • Pohlavne prenosné choroby: Obriezka znižuje pravdepodobnosť nakazenia sa pohlavne prenosnými chorobami. Bez predkožky, ktorá môže zachytávať baktérie a vírusy, je penis menej náchylný na infekcie.

Vplyv na partnerku

  • Nižšie riziko infekcie: Muži po obriezke nemajú na penise kožné záhyby, kde by sa mohli ukladať baktérie či plesne. Tým sa znižuje riziko prenesenia infekcií na partnerku. Zníženie rizika infekcie je prínosné pre oboch partnerov.
  • Rakovina krčka maternice: Výskumy ukazujú, že u žien obrezaných mužov je znížený výskyt rakoviny krčka maternice. Tento efekt je pripisovaný zníženému riziku infekcie ľudským papilomavírusom (HPV), ktorý je hlavným rizikovým faktorom pre rakovinu krčka maternice.

Estetické benefity obriezky

  • Čistejší a atraktívnejší vzhľad: Obriezka môže viesť k esteticky príjemnejšiemu vzhľadu penisu, keďže odstráni kožné záhyby a zvyšky kože, čo môže urobiť penis pôsobivejším a udržať ho v čistejšom stave.
  • Jednoduchšia hygiena: Absencia predkožky u obrezaného muža zjednodušuje čistenie a udržiavanie čistoty penisu, čo môže byť považované za estetický benefit, keďže minimalizuje riziko nahromadenia baktérií a nepríjemných zápachov.
  • Príťažlivejší pohľad pre partnerku: Mnohé ženy preferujú vizuálne atraktívny vzhľad mužského pohlavného orgánu a obriezka môže prispieť k jeho esteticky príťažlivejšiemu vzhľadu, čo môže byť pre partnerku príjemné a stimulujúce pri intimite.

Ako prebieha obriezka?

  1. Predoperačné vyšetrenie: Pred samotným zákrokom každý pacient podstúpi predoperačné vyšetrenie, ktoré je nevyhnutné na zistenie zdravotného stavu a identifikáciu možných rizík spojených so zákrokom. Tieto vyšetrenia zahŕňajú kontrolu krvného tlaku, krvné testy a konzultáciu s lekárom.
  2. Priebeh zákroku: Obriezka môže byť vykonaná buď v celkovej anestézii (narkóze) alebo v lokálnej anestézii, ktorá znecitliví oblasť okolo penisu. Výber typu anestézie závisí od preferencií pacienta a odporúčania lekára.
  3. Dĺžka zákroku: Samotný zákrok trvá približne 20 až 30 minút. Počas tohto času lekár odstráni predkožku a zabezpečí, aby bol výsledok esteticky príjemný, funkčný a bezproblémový.
  4. Pooperačná starostlivosť: Po zákroku pacient dostane podrobné inštrukcie o starostlivosti o ranu, aby sa predišlo komplikáciám a zabezpečil sa rýchly a úspešný proces hojenia. Medzi hlavné pokyny patrí udržiavanie čistoty operovanej oblasti, vyhýbanie sa namáhavým aktivitám, sexuálnemu styku a dodržiavanie predpísaného režimu na prevenciu infekcií.