Primárka oddelenia dlhodobo chorých: Úpal je v prípade starších ľudí rovnako nebezpečný ako infarkt

Aktuálne extrémne horúčavy okrem pôžitku z leta, tepla a oddychu hrozia aj nebezpečenstvom úpalu. Špeciálne u staršej generácie a seniorov je prehriatie organizmu mimoriadne nebezpečné.

Zdroj: súkr.archív

Kým pre väčšinu populácie je leto najpozitívnejšou časťou roka, seniori musia byť zvlášť obozretní. Kombinácia vysokých denných teplôt, vyššieho veku a s ním súvisiacich diagnóz totiž môže mať fatálne dôsledky.

V prípade seniorov aj obyčajný pocit veľkého tepla môže skončiť prehriatím organizmu v podobe úpalu. Mnohí si to vôbec neuvedomujú, ale úpal je v prípade starších ľudí nebezpečný rovnako ako infarkt. Zaujímavosťou pre mnohých je, že s úpalom sa nespája spálenie. To znamená, že ho pacient môže mať aj vtedy, ak je jeho pokožka úplne bledá,“ upozorňuje primárka oddelenia dlhodobo chorých handlovskej nemocnice MUDr. Miriam Kvostková.

Primárka ďalej dopĺňa, že v letnom období pravidelne prijímajú pacientov s touto diagnózou, ktorí teplo, jednoducho, podcenili. Ničím výnimočným nie sú ani kolapsy z tepla.

Telesná teplota sa môže zvýšiť nielen ako dôsledok jednorazového nechráneného pobytu na slnku, ale aj postupne, keď je senior vystavený vyšším teplotám niekoľko dní po sebe. Môže pritom ísť o život ohrozujúci stav. Prejavuje sa horúčkou, červenou, horúcou a suchou pokožkou, závratmi, rýchlym pulzom, bolesťami hlavy, nevoľnosťou, objaviť sa môže aj zvracanie, zmätočné správanie, letargia či omdlievanie. V takejto situácii je dôležité, aby v týchto horúcich dňoch senior nebol odkázaný iba sám na seba. Príznaky totiž môže podceniť a následne nemusí byť schopný si sám pomôcť,“ upozorňuje lekárka.

Okrem ochrany SPF a správneho oblečenia je dôležitý aj pitný režim a pokrývka hlavy. Len tak sa dokážeme vyhnúť rôznym problémom, vrátane tých zdravotných.

Prehriatie organizmu môže skomplikovať ochorenia srdcovocievneho a pľúcneho systému, taktiež u pacientov s cukrovkou môže dôjsť rýchlo k dehydratácii, čo potom vedie ku zhoršeniu obličkových funkcií a vysoké teploty neprospievajú ani pacientom s neurologickými ochoreniami, “ vysvetľuje primárka.

U seniorov je nebezpečný aj úpal, ktorý sa spravidla prejaví okamžite.

Proti úpalu treba bojovať čo najrýchlejšie a organizmus je potrebné schladiť. Prvá pomoc je čo najrýchlejšie sa presunúť do chládku, ideálne do vnútra, kde je možnosť ľahnúť si a napiť sa studenej vody. Treba piť dostatočné množstvo tekutín, umyť sa chladnou vodou alebo studenými obkladmi. Tie sa prikladajú na hlavu, krk a slabiny. Správna liečba by mala zaistiť zlepšenie do 30 – 40 minút. Ak je zle aj po dlhšej dobe, je nutné bezodkladne navštíviť lekára,“ dodáva MUDr. Kvostková.


Prečítajte si aj:

Letný manuál prevencie pri extrémnych horúčavách od ÚVZ

Toto sú príznaky prehriatia a úpalu + 5 zásad prvej pomoci