Máte toho veľa? Dajte si „magnézko“!

Máte pocit, že na vás všetko padá a mozog vám už odmieta „mozgovať“? Vyzerá to, že magnézium je čarovná palička, ktorá za vás všetko vymyslí a urobí a ešte k tomu vám vyčaruje úsmev na tvári. Ako je to naozaj?

Zdroj: Freepik.com

O tom, že horčík patrí medzi životne dôležité prvky netreba polemizovať. Je to tak- potrebujeme ho pri viac, ako 300 procesoch prebiehajúcich v organizme. V niektorých zdrojoch nájdete aj informáciu, že sa podieľa až na 80 % funkcií tela vrátane produkcie energie.

Patrí do rozsiahlej skupiny esenciálnych prvkov a na našu smolu si ho nedokážeme sami vyrobiť, sme preto absolútne závislí na jeho príjme z potravy alebo externých zdrojov. Jeho denná spotreba je síce štandardizovaná- uvádza sa, že zdravému dospelému človeku by malo stačiť prijať zhruba 400 mg tohto minerálu – skutočné čísla sa však môžu líšiť v závislosti od typu práce alebo aktivity, ktorú vykonávate, od veku alebo zdravotného stavu.

Zlodeji horčíka

Zdravotný stav nespomíname náhodou. Keď vám horčík chýba aj napriek tomu, že konzumujete potraviny, ktoré sú na horčík bohaté alebo ho užívate vo forme výživových doplnkov, môže sa vo vašom „systéme“ strácať kvôli zápalom tenkého alebo hrubého čreva. To môže brániť jeho vstrebávaniu a látka, ktorá sa nedokáže vstrebať sa logicky nedokáže ani využiť.

K ďalším stratám môže dochádzať aj pri ochoreniach štítnej žľazy – „žrútom“ horčíka je jej nadmerná činnosť ale tiež zvýšená aktivita nadobličiek a prištítnych teliesok. Hladiny horčíka môžu byť povážlivo nízke aj v prípade akútneho alebo chronického zlyhávania obličiek a vplyv na jeho množstvo v organizme má aj užívanie niektorých liekov. Nie je náhoda, že sa vo zvýšenej miere vyplavuje a tým pádom nezužitkuje pri užívaní močopudných liekov, niektorých antibiotík, hormonálnych liekov, inzulínu a jeho hladiny ovplyvňuje aj užívanie kortikosteroidov.

Zdroj: Vitar

Diéta pred letom? Opatrne!

Pozor by si mali dať aj tí, ktorí držia diéty alebo sa rozhodli „prečistiť“ organizmus hladovkou– dlhodobé hladovanie alebo nesprávne nastavené diétne stravovanie môže tiež mať za následok nedostatok horčíka. Na pozore by sa mali mať aj budúce mamy- okrem hladín iných živín klesajú v období tehotenstva aj hladiny horčíka, preto by mali tehotné ženy po konzultácii s lekárom zvážiť jeho dopĺňanie.

Medzi ďalších významných „konzumentov“ horčíka patrí dlhodobý stres. Pri meraniach hladín magnézia v krvnom sére a v moči počas prebiehajúcej stresovej situácie alebo v akútnom strese sa zistilo, že hladiny horčíka, ktorý cirkuluje v obehu alebo sa odplavuje močom sú vyššie. Keďže horčík má v prvom rade pôsobiť vo vnútri buniek, jeho vyplavovanie do medzibunkových priestorov má v takýchto situáciách ochrannú funkciu.

Zjednodušene povedané – blokuje neurotransmitery, ktoré majú stimulačný účinok a pocit celkového „predráždenia“ sa tak môže zmierniť, čo má na prežívanie záťaže blahodarný vplyv. Dodať horčík jednorazovo a čakať zázrak však nestačí. Pri chronickom strese sa deje presne to, čo vám z toho vychádza. Magnézium odchádza a jeho suplementácia je viac, než nutná.

Chronický stres narúša homeostázu organizmu na viacerých úrovniach. V prvom rade sa podobne, ako pri akútnom strese zaktivuje sympatikoadrenálny systém a HPA os. To vedie k uvoľňovaniu stresových hormónov ako kortizol. Magnézium v tomto prípade funguje ako spomaľovač, ktorý obrusuje hrany stresovej reakcie a uberá na sile vyčerpávajúcemu stavu pripravenosti na útek alebo útok.

Zdroj: Vitar

Kedy je najvyšší čas?

Aby sme to zjednodušili, pri stavoch zvýšenej únavy, strese a panike by ste mali po magnéziu siahnuť. Síce za vás neurobí prácu ani nevymyslí kampaň, no pomôže aspoň čiastočne stabilizovať nerovnovážny stav a pri pravidelnom užívaní adekvátnych dávok je šanca, že vás vyladí do takej miery, že sa budete cítiť menej unavení, budete schopní lepšie sa sústrediť a efektívne nad úlohami premýšľať.

Tým pádom sa nebudete tak často dostávať do stavov psychickej nepohody, ktorú vo vás môžu vyvolávať kopiace sa povinnosti, na ktoré skrátka nemáte kapacitu, pretože vám to nemyslí. Na okamžité riešenie kritických situácií, keď cítite, že sa vám začínajú potiť dlane, búšiť srdce a vnímate takzvanú „mozgovú hmlu“ siahnite po produkte, ktorý sa priamo cez sliznicu úst okamžite začína vstrebávať – Maxi Vita Magnézium 400 mg + B komplex + Vitamín C.

Výhodou je, že túto formu magnézia nemusíte zapíjať a hneď „na prvú“ vás poteší aj osviežujúca príchuť grepu. Okrem priamej formy, ktorá okamžite dosýti vašu potrebu magnézia pouvažujte aj o pravidelnom užívaní tohto esenciálneho minerálu.