Robíte pri snahe schudnúť tú istú chybu aj vy?

Horí! Do leta zostáva už len pár týždňov a vy máte potrebu „dupnúť na plyn“, spevniť telo alebo zhodiť pár kíl? Nebudete prví ani poslední, ktorí sa vrhnú na športové aktivity. Je to však správny postup?

Zdroj: Pixabay.com

Toto v žiadnom prípade neberte ako odrádzanie od športu – no keď sa chcete vyhnúť faldíkom prevísajúcim cez neúprosné švy plaviek, v prvom rade by ste mali upraviť stravovanie.

Športové aktivity prospievajú zdraviu, budujú disciplínu, kondíciu, zlepšujú spánok a fungujú aj ako overený prostriedok proti stresu, no realita je taká, že tvoria len 30 % úspechu pri budovaní vašej vysnívanej postavy. Zvyšných 70 % úspechu tkvie v úprave stravovania.

Určite ste už na sociálnych sieťach narazili na videá, kde influenceri alebo výživoví poradcovia názorne ukazujú, ako vyzerá 100 kalórií, napríklad. Dozviete sa tam že čajová lyžička známej čokoládovej nátierky má aj viac, ako 100 kalórií a napríklad taká miska mrazených jahôd, ktoré vám dodajú aj cukor, aj vitamíny, aj vlákninu a navyše sú známe vďaka svojim antioxidačným účinkom silnejším, ako napríklad goji a osviežia vás vám pridá tiež iba 100 kalórií.

Sledovanie takýchto videí vám pomôže uvedomiť si, že vaša postava úzko súvisí s tým, čo si na jedenie vyberáte. Zamýšľať sa nad tým, prečo si vyberáte to, čo si vyberáte, by bolo na veľmi dlhú debatu, no ovplyvňuje to kaskádu mechanizmov v organizme vrátane zloženia vášho črevného mikrobiómu, ktorý sa formuje podľa toho, čím ho kŕmite – a následne si to isté aj pýta, až kým to nedostane.

O tom, že zloženie mikroorganizmov vo vašom zažívacom ústrojenstve vplýva aj na vašu náladu a hladinu hormónu šťastia – sérotonínu- ste už tiež určite počuli.

Zdroj: súkr.archív

Vráťme sa však k tým 30 % pohybu, do ktorého sa obzvlášť teraz, keď počasie priam láka von viacerí púšťate: robíte dobre, hlavne, ak máte odhodlanie hýbať sa pravidelne a rozumne. No keďže sú začiatky ťažké a telo môže byť takpovediac dosť prekvapené zo zvýšenej aktivity, mali by ste postupovať následne:

1, Ak do svojej dennej rutiny pridávate pohyb na vlastnú päsť, skúste si predtým napozerať videá so správnou technikou alebo si načítať teóriu. Áno, je to tá „otravná“ časť, z ktorej sa nechudne – no vždy buďte radšej informovaní, ako zranení a tak ubolení, že stratíte motiváciu.

2, Pred každým cvičením/behaním/bicyklovaním si venujte pár minút kvalitného strečingu a rozohriatiu. Videá tiež nájdete na internete, prípadne zalovte v pamäti a spomeňte si na hodiny telesnej, ktoré začínali rozcvičkou. Samozrejme len v prípade, že na ňu vaše dospelé „ja“ nespomína ako na niečo, čo bolo absolútne od veci.

3, Nezabúdajte na dopĺňanie tekutín, pri náročnejšej a dlhšie trvajúcej aktivite siahnite po nápojoch, ktoré sú obohatené o minerály a elektrolity a rýchle cukry na doplnenie energie. Tie počas športu vypotíte a organizmus môže trpieť ich stratou, aj keď vypijete dostatok vody.

4, Do svojej každodennej rutiny pridajte kvalitné doplnky výživy – najmä také, ktoré ochránia to najcennejšie – vaše kĺby a chrupavky. Keď sú tieto štruktúry v organizme v zlom zdravotnom stave, aj elementárny pohyb sa stáva nočnou morou. Ideálnym doplnkom v starostlivosti o pohybový aparát sú vitamíny C, A, horčík a tiež kolagén – nie však hocijaký.

S vekom totiž klesá množstvo, ale aj kvalita vyprodukovaného kolagénu. Pritom ide o dosť „cool“ bielkovinu, ktorá tvorí až 30 % všetkých bielkovín v tele a existuje až v 28 doposiaľ objavených a preskúmaných variantoch. Najbohatšie je v tele zastúpených 5 typov kolagénu a v bežne dostupných výživových doplnkoch nájdete najčastejšie 2 z nich – takzvaný „beauty“ kolagén, alebo kolagén I. typu, po ktorom siahajú zväčša ženy s cieľom zlepšiť si stav a kvalitu pokožky.

V kĺboch, medzistavcových platničkách a chrupavkách sa nachádza v najvýznamnejšej miere kolagén II. typu -to je presne ten, ktorý by ste mali začať užívať, keď sa chystáte spraviť niečo so svojou kondíciou a nechcete nechať vaše kĺby a chrupavky bez adekvátnej opatery.

Zdroj: súkr.archív

Na jeho vstrebávanie pozitívne pôsobí už spomínaný vitamín A a vitamín C. Pri výbere toho správneho doplnku výživy teda nezohľadňujte len cenu alebo chuť. Sústreďte sa aj na prídavné látky, ktoré zvyšujú šancu na vstrebanie sa dostatočného množstva tejto bielkoviny. Ak si nie ste istí, nechajte si poradiť, alebo siahnite po overenom doplnku výživy Maxi Vita Exclusive Kolagén forte+, ktorý obsahuje 200 µg natívneho kolagénu II. typu.

Vďaka prívlastku natívny sa už sama o sebe zvyšuje šanca na vstrebanie a zabudovanie kolagénu do štruktúr, kde je potrebný. S cieľom zvýšiť jeho vstrebávanie tento doplnok výživy obsahuje aj vitamín C a extrakt z Boswellia serrata. Voňavý živicový extrakt z kadidlovníka totiž nemá svoju úlohu len pri cirkevných rituáloch, ale aj v našom tele.

Kyselinové zložky žltkastej živice kadidlovníka majú silné protizápalové účinky, ktoré boli odpradávna využívané pri liečbe artritídy a bolestiach kĺbov. V kombinácii s kolagénom tak vzniká fantastický duo, ktorého úlohou je vrátiť vášmu pohybu bezbolestnosť. Tento typ kolagénu, ako už z vyššie spomenutého vyplýva, zabezpečuje dobrú kondíciu kĺbov a chrupaviek a vám istotu, že si pohybom pred letom a ani počas zvyšku roka neublížite a pôjde vám to „hladko“.