Prezident Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti: V štatistikách sme na smutných priečkach v úmrtnosti na rakovinu hrubého čreva, riešenie máme pritom priamo pred očami
Zdroj: TS Grape PR, poliklinikabezrucova.sk
Medzinárodná organizácia Spojená európska gastroenterológia (UEG) predpokladá, že prípady rakoviny hrubého čreva budú v nasledujúcom desaťročí naďalej pribúdať. Najnovšie štatistiky evidujú 6 percentný nárast novodiagnostikovaných prípadov kolorektálneho karcinómu medzi mladými ľuďmi. Dôvodom je aj zvyšujúca sa životná úroveň.
Globálna štúdia, na ktorú sa UEG odvoláva, preukázala priamu súvislosť medzi zavedením plošných skríningových programov a znížením úmrtnosti na rakovinu hrubého čreva a konečníka. Plošný skríning by pritom mohol znížiť úmrtnosť na kolorektálny karcinóm do roku 2030 o 27 percent.
Plošný skríning však musí byť spojený s odbúraním bariéry strachu u pacientov podstúpiť preventívnu bezbolestnú kolonoskopiu, ktorú by hradili zdravotné poisťovne.
„V štatistikách sme na smutných priečkach v úmrtnosti na kolorektálny karcinóm, riešenie máme pritom priamo pred očami – zlepšiť kvalitu a dostupnosť skríningových programov pre všetky vrstvy obyvateľstva, zabezpečiť úhradu bezbolestnej kolonoskopie a neustále informovať širokú verejnosť o dôležitosti prevencie a zdravého životného štýlu,“ uvádza prezident Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti prof. MUDr. Tibor Hlavatý, PhD.
K vzniku rakoviny hrubého čreva okrem iného prispieva nezdravý životný štýl, alkohol a fajčenie. Rizikovým faktorom je tiež výskyt ochorenia u príbuzných, nehovoriac o tom, že keď má človek bolesti, krvácanie z konečníka či krv v stolici, ide už o signál, že niečo nie je v poriadku. Rakovina zo začiatku nebolí, no pokiaľ ju odhalíme včas, pacientovi vieme zachrániť život.
Onkologické ochorenia tráviaceho traktu sú hlavnou príčinou úmrtnosti na rakovinu v Európe. Každý rok si vyžiadajú viac ako 350 000 životov.
Kolorektálny karcinóm je najčastejším nádorovým ochorením tráviaceho traktu, pričom predstavuje 13 % všetkých druhov rakoviny. Tejto diagnóze podľahne každé tri minúty jeden Európan.
„Len na Slovensku ročne zomiera na diagnózu rakoviny hrubého čreva viac ako 2000 pacientov, diagnostikovaná je takmer 4000 pacientom ročne. Kvalitný populačný skríning dokáže ochorenie odhaliť včas, a to pacientom výrazne zvyšuje šancu na prežitie,“ uzatvára prezident Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti prof. MUDr. Tibor Hlavatý, PhD.
Marec je mesiacom povedomia o kolorektálnom karcinóme, Slovenská gastroenterologická spoločnosť preto pripomína, že pre záchranu pacientov trpiacich rakovinou hrubého čreva má Slovensko pred sebou ešte veľa práce.
Prečítajte si aj:
Rakovina hrubého čreva a konečníka je každoročne diagnostikovaná takmer 4-tisíc Slovákom