Ako ovplyvňuje káva váš pitný režim?

Zostať hydratovaný je dôležité pre vaše zdravie. Najlepším spôsobom, ako si zaručiť správny pitný režim, je pravidelne piť vodu. Ako je to ale s kávou? Prečítajte si, či sa ráta ako súčasť pitného režimu, alebo vás dehydruje.

Zdroj: Pexels.com

Počíta sa káva do pitného režimu?

Áno, aj šálku kávy môžete rátať do svojho pitného režimu. Pri striedmom pití je nielen výberová káva rovnako hydratačná ako pohár vody.(1) Na to, aby vám spôsobila miernu dehydratáciu, by ste museli vypiť približne 5 šálok za sebou.

Ľudia si myslia, že káva odvodňuje, pretože kofeín má diuretický účinok – podporuje vylučovanie moču. V skutočnosti to tak ale nie je. Výskum ukázal, že to platí len pri vysokých dávkach. Na to, aby vám káva naozaj zvýšila vylučovanie moču, by ste jej museli vypiť viac ako 1,2 litra denne.(2)

Aké benefity má pitie kávy?

Káva dodáva nášmu telu energiu a tiež nám pomáha podať lepší športový výkon. Spojená je aj s nižším rizikom vzniku Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby.

Pozitívny vplyv má aj na srdce. Už pitie troch až štyroch šálok denne môže znížiť riziko srdcových chorôb o 15 %. Obsahuje tiež rôzne polyfenoly (antioxidanty), ktoré v určitej miere zabraňujú tvorbe a rastu rakovinových buniek.(3)

Napriek množstvu benefitov pite kávu s mierou. Prijateľné množstvo sú tri až štyri šálky denne.(4) Nezabúdajte tiež, že ľudia so zdravotnými problémami a tehotné či dojčiace ženy, by mali príjem kofeínu obmedziť.

Zdroj: Unsplash.com

Pitný režim počas celého roka: Ako sa mení?

Základom zdravia každého človeka je dodržiavať správny pitný režim. Na ten by ste mali myslieť počas celého roka – v teplejších aj v chladnejších mesiacoch. Ako si ho prispôsobiť?

Pitný režim počas zimných mesiacov

V zimných mesiacoch ľudia zabúdajú piť dostatok vody. A to z dôvodu, že sa menej potia a necítia smäd tak intenzívne. Váš imunitný systém je však dennodenne vystavený záťaži, pretože bojuje s vírusmi a baktériami. Nezabúdajte preto na pravidelný prísun tekutín a nečakajte, až kým začnete byť smädný.

Pitný režim počas letných mesiacov

Počas teplých mesiacov sa telo snaží schladiť potením, čo môže spôsobiť dehydratáciu. Preto by ste nemali zabúdať na pravidelný pitný režim. V lete by ste mali vypiť minimálne osem pohárov vody za deň, teda približne 2 litre.

Aké benefity má pravidelný pitný režim?

Pravidelný pitný režim podporuje správnu funkciu obličiek, a tak pomáha s vylučovaním toxínov z vášho tela. Skôr sa tak vyhnete problémom, ktoré sú spojené s obličkami a močovým mechúrom.

Správny pitný režim môže tiež zmierniť časté bolesti hlavy, zlepšiť krvný obeh a trávenie. Vďaka dostatku tekutín sa takisto budete cítiť menej unavene a viac sústredene.(5)

Zdroje:

  1. No evidence of dehydration with moderate daily coffee intake: a counterbalanced cross-over study in a free-living population
  2. Does Coffee Dehydrate You?
  3. Priaznivé účinky kávy na telo: Aké sú a čo nám jej pitie prináša?
  4. The Impact of Coffee on Health
  5. 11 benefits of drinking water