Zdravotní klauni prinesú do nemocníc radosť, smiech a nádej počas vianočných klauniád

Vianoce sú obdobím, kedy si rodiny užívajú spoločné chvíle. Mnohé deti však trávia najkrajšie sviatky v nemocnici. Zdravotní klauni z Červeného nosa navštevujú detských pacientov počas celého roka, aby im zlepšili náladu a zahnali smútok. A už sa stalo tradíciou, že do nemocníc zavítajú aj v období vianočných sviatkov, kedy je ich prítomnosť ešte žiaducejšia.

Zdroj: cervenynos.sk

Profesionálni zdravotní klauni z o. z. ČERVENÝ NOS Clowndoctors zrealizujú v čase od 24.12.2022 do 30.12.2022 30 klauniád, vrátane odprevádzania detí na operácie. Do klaunovania v rôznych kútoch Slovenska sa zapojí takmer 40 zdravotných klaunov.

Na nemocničné oddelenia prichádzajú zdravotní klauni s témou Vianoc - s vianočnými pesničkami, s vianočnými rekvizitami a vtipnými doplnkami klaunských kostýmov.

S deťmi vyzdobia namiesto stromčeka napríklad vešiak, či stojan na infúziu, vianočné svetlá rozsvietia rovno na bielom plášti či v klaunskom účese a slová známej koledy úplne popletú. A z nemocničných izieb sa zrazu ozýva veselý detský smiech. Smiech plný nádeje. Aj tak môže vyzerať koncom decembra návšteva zdravotných klaunov.

Dôležité je, aby najmä v tomto čase deti zabudli na smútok a na to, že nie sú doma so svojimi blízkymi. Prinášame im radosť a smiech, v ktorých je skrytý kus nádeje, že po ťažkých chvíľach príde čosi lepšie. Práve nádej je veľmi dôležitá pre deti aj pre rodičov. A vlastne pre nás všetkých, zvlášť po tak náročnom roku, akým bol rok 2022,” hovorí umelecký riaditeľ Pavel Mihaľák.

Občianske združenie ČERVENÝ NOS Clowndoctors, ktorého poslaním je prinášať prostredníctvom klaunského umenia radosť a smiech tým, ktorí to potrebujú, pôsobí na Slovensku už 19. rok. So združením spolupracuje v súčasnosti vyše 60 profesionálnych zdravotných klaunov, ktorí pravidelne navštevujú viac ako 50 nemocníc a takmer 30 seniorských zariadení po celom Slovensku. Mesačne zrealizujú vyše 200 zdravotných klauniád.