Tak ono sa velakrat neda odhadnut, kolko jedla dopredu nakupit, napriklad pri takych oslavach. Akoze snazime sa to potom na dalsi den spotrebovat a dojest, ale nie zakazdym sa to da, no :D
5 praktických rád, ako menej plytvať potravinami
Zdroj: Pexels.com
Je to nemilý scenár, najmä keď máme to šťastie, že vždy môžeme siahnuť po jedlo do chladničky alebo špajzy, keď nás prepadne hlad. Toto privilégium nás však môže inšpirovať aj k uvedomelejším rozhodnutiam.
Pri príprave rodinných jedál môžete niekoľkými spôsobmi prispieť k zníženiu plytvania potravinami, a tým aj k udržateľnejšiemu spôsobu života. Tu je päť z nich:
1. Plánujte vopred
Či už chystáte výživné jedlá na týždeň, alebo plánujete menu na ďalší večierok, včasné plánovanie je skvelý spôsob ako zabezpečiť, aby ste pripravili len to, čo dokážete skonzumovať, a aby ste svojim hosťom nenaservírovali viac, ako dokážu zjesť.
2. Zvážte varenie s použitím udržateľnejších surovín
Ľudia sa prikláňajú k rastlinnej strave z rôznych dôvodov, vrátane zdravotných problémov, chudnutia alebo obáv o životné prostredie.
„Pre tých, ktorí ešte len začínajú experimentovať, by bolo najlepšie osvojiť si flexitariánsku stravu, ktorá zahŕňa potraviny prevažne rastlinného pôvodu s občasným zaradením mäsa, hydiny, rýb alebo vajec. Je to skvelý spôsob, ako si zachovať zdravú, vyváženú stravu a zároveň pomôcť chrániť životné prostredie znížením spotreby energie a zdrojov používaných na výrobu červeného mäsa,“ hovorí Susan Bowermanová, riaditeľka pre vzdelávanie v oblasti výživy.
3. Naložte si v kuchyni
Zvážte porciovanie a nakladanie jedla v kuchyni. Podávanie jedla pri stole uľahčuje každému, aby si toho naložil veľa, čo nemusí byť až taký dobrý nápad, ak sa snažíte mať porcie pod kontrolou. Tento štýl tiež nikomu nebráni naložiť si „ešte za jednu lyžicu“. Jedným z najväčších zdrojov potravinového odpadu je jedlo ponechané na tanieri, ktoré najčastejšie končí v koši.
4. Potraviny pred koncom spotreby
„Existuje mnoho spôsobov, ako čo najlepšie využiť potraviny, ktoré rýchlo podliehajú skaze alebo im končí doba spotreby. Napríklad prezreté paradajky viete veľmi dobre zužitkovať na prípravu domácej paradajkovej omáčky. Prezreté banány sú chutnou prísadou do smoothies. Smutnejšie vyzerajúca zelenina sa zas môže hodiť do polievok či dusených jedál,“ radí Susan Bowermanová.
5. Darovanie potravín
Vypratávate špajzu? Zvážte darovanie suchých potravín či potravín v konzerve vhodných na skladovanie miestnym potravinovým bankám alebo charitatívnym organizáciám.
Pri najbližšom upratovaní chladničky, mrazničky alebo špajze venujte pozornosť tomu, čo ste vyhodili. Tým, že obmedzíte nákup týchto potravín, môžete prispieť k znižovaniu potravinového odpadu do budúcnosti.
Pokial sa to podari dojest vsetko, tak je vsetko na poriadku :D
náhodou dojedanie po oslavách je moje najobľúbenejšie. to sú raňajky a večera bez starostí na ďalší deň :D