Bratislavský samosprávny kraj organizuje už druhý Deň očkovania proti HPV vírusu! Ako postupovať, ak chcete dať zaočkovať seba či svoje dieťa?

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) bude opäť očkovať proti HPV vírusu, čím chce prispieť k prevencii onkologických ochorení a tiež poukázať na potrebu prevencie a vakcinácie.
Deň očkovania proti HPV v Bratislave

Zdroj: Freepik.com

V poradí druhý Deň očkovania proti HPV vírusu organizuje BSK už tento piatok. Očkovanie bude prebiehať 9. septembra v čase od 13:00 do 17:00 hodiny v zdravotnom stredisku na Rovniankovej 1 v Zrkadlovom Háji.(Petžalka)

Očkovací deň je určený nielen tým, ktorí sa chcú chrániť pred infekciou HPV a nedarí sa im naplánovať očkovanie u svojho lekára, preočkuje druhou dávkou aj tých, ktorí sa nechali prvou dávkou zaočkovať počas rovnakého očkovacieho dňa v júni.

BSK odporúča zaregistrovať sa vopred na očkovanie, čím by mala byť zabezpečená plynulosť očkovania.

Očkovanie proti HPV plne hradí u 12-ročných detí zdravotné poistenie.

Očkovacia schéma HPV sa skladá z dvoch, respektíve troch dávok. Deti do 15 rokov majú dostať spolu dve dávky, druhú dávku päť až 13 mesiacov po prvej. Staršie osoby majú dostať tri dávky v rozstupe dvoch a šiestich mesiacov po prvej.

Ako postupovať, ak sa chcete dať zaočkovať?

  • Zaregistrujte sa na webe bratislavskykraj.sk/hpv-ockovanie , vďaka tomu vie BSK zabezpečiť plynulosť očkovania. Po registrácii dostanete potvrdzujúci e-mail.
  • Očkovať sa dá aj bez registrácie, prednosť však majú ľudia s objednaným termínom.
  • Neplnoleté deti sa môžu očkovať len za prítomnosti a s informovaným súhlasom zákonného zástupcu (rodiča).

Prečo je HPV nebezpečný?

Ľudský papilomavírus (HPV) môže spôsobiť rakovinu u oboch pohlaví. Okrem rakoviny krčka maternice sú to aj iné nádory - rakovina vagíny, penisu alebo konečníka.

Rakovina krčka maternice je zhubné ochorenie, ktoré v 99% prípadoch vyvoláva ľudský papilomavírus (HPV). Je to druhá najčastejšia rakovina u žien na Slovensku veku od 0 do 45 rokov. Denne je toto ochorenie diagnostikované v priemere dvom ženám. V roku 2020 na túto diagnózu 284 žien zomrelo.