Ako sa v lete postarať o dom a jeho okolie

Tak ako ľudia potrebujú v lete relaxovať a načerpať novú energiu do ďalšieho obdobia, rovnakú regeneráciu potrebujú aj domy. Základom letnej údržby rodinného domu je kontrola technického stavu strechy a fasády.

Rodinný dom v lete potrebuje vyčistiť strešné žľaby a zvody od prachu, špiny, lístia či vtáčieho trusu, strecha potrebuje opravu klampiarskych prvkov a výmenu opotrebovaných škridiel. Pokiaľ je nutná renovácia nielen strechy, ale aj fasády, nepodceňte stavebné lešenie, ktoré všetky remeselné práce na rodinnom dome maximálne uľahčí.

Každý typ lešenia však musí byť v prvom rade bezpečný. Či si vyberiete mobilné alebo stabilné lešenie, lešenie na letnú údržbu domu voľte výlučne z pevných materiálov a s dostatočne širokými plošinami, na ktorých sa pri stavebných prácach budete môcť bezpečne pohybovať.

Domáce ovocie a zelenina

Bez ohľadu na to, či vlastníte rodinný dom so záhradou kvôli aktívnemu alebo pasívnemu oddychu, v každom prípade je vlastná záhrada veľkou výhodou pre celú rodinu. Či obedujete pečenú bravčovinu, vyprážané kuracie stehná alebo bezmäsité pokrmy, ku každému jedlu vždy skvelo padne čerstvý zeleninový šalát zo záhradky a na olovrant sladký dezert z domáceho ovocia.

Domáce ovocie a zelenina obsahuje kvalitné živiny, preto si k jedlám treba dopriať miešané šaláty z čerstvých paradajok, paprík a uhoriek, šaláty zo špenátu, hlávkového šalátu a z inej listovej zeleniny, ktoré záhrada ponúka po celé leto. Domáce šaláty z cvikly, mrkvy či zeleru dochutené citrónovou šťavou a čerstvými bylinkami úžasne obohatia jedálny lístok celej rodine. Rovnako tak čerstvá šťava z ovocia - z jabĺk, jahôd, malín či ríbezlí.

Renovácia drevených solitérov

V letnom období majitelia rodinných domov a záhrad obvykle renovujú nielen záhradný nábytok, ale aj rôzne záhradné dekorácie. Najmä väčšie drevené dekorácie do záhrady si vyžadujú rovnakú starostlivosť, ako záhradný stôl, stoličky, lavičky a iné solitéry.

Povrchová úprava dreva v exteriéri je dôležitá hlavne z dôvodu jeho životnosti. Ak na záhradný nábytok a dekorácie celoročne pôsobí voda a slnko, drevo môže časom zahnívať, praskať a stratiť svoju významnú zložku – lignín, čo spôsobuje vysychanie a zošedivenie dreva. Následne vznikajú trhliny a drevo sa stáva krehké. A na krehkom dreve vznikajú aj plesne, machy a huby.

Preto je pravidelné ošetrovanie vonkajšieho nábytku a záhradných dekorácií dôležité. A ako postupovať? Pred náterom drevo musí byť čisté a suché. Najprv z povrchu odstráňte prach a mastnotu, následne ho obrúste jemným brúsnym papierom. Prípadné poškodenia vytmeľte tmelom a potom aplikujte náter.