Prvý liek proti COVID-19 v tabletke úspešne prešiel testami. Pravdepodobnosť hospitalizácie či úmrtia má znížiť o polovicu

Takýto liek od začiatku pandémie COVID-19 lekárom zúfalo chýbal. Jednoduchý prípravok, ktorý sa dá podávať v podobe tabletky a zaberal by proti koronavírusovej infekcii, bol od začiatku pandémie snom.
liek proti COVID-19 v tabletke

Zdroj: Pexels.com

Tretia fáza klinickej štúdie ukázala, že päťdňová liečba liekom vyvinutým spoločnosťami Merck a Ridgeback Biotherapeutics, znížila pravdepodobnosť hospitalizácie aj úmrtia na COVID-19.

V skupine s placebom bolo hospitalizovaných alebo zomrelo 53 pacientov, teda 14,1%. U tých, ktorí dostávali liek, bolo hospitalizovaných alebo zomrelo 28 osôb, teda 7,3%.

Takýto liek od začiatku pandémie COVID-19 lekárom zúfalo chýbal. Jednoduchý prípravok, ktorý sa dá podávať v podobe tabletky a zaberal by proti koronavírusovej infekcii, bol od začiatku pandémie snom.

Vedci už síce našli lieky, ktoré pravdepodobnosť hospitalizácie znižujú (napríklad remdesivir od spoločnosti Gilead), ale všetky sa musia podávať intravenózne (vnútrožilovo), a teda v nemocniciach a za prítomnosti lekárskeho personálu.

Spoločnosti Merck a Ridgeback uviedli, že požiadajú Úrad pre kontrolu potravín a liečiv o povolenie na mimoriadne použitie "čo najskôr" a predložia ich regulačným orgánom po celom svete. Dúfajú, že ak bude liek schválený, mohol by mať dramatický vplyv na pandémiu.

Údaje zo štúdie boli zverejnené zatiaľ len v tlačovej správe a doteraz neprešli klasickým recenzním riadením - napriek tomu sú povzbudivé.

Počas prvých 29 dní štúdie nebolo zaznamenané žiadne úmrtie v skupine liečenej liekom a osem úmrtí bolo hlásené u pacientov, ktorí dostávali placebo.

Pacienti v štúdii mali miernu až stredne ťažkú formu COVID-19, v čase podania dávky boli do piatich dní od nástupu príznakov a mali aspoň jeden rizikový faktor spojený so zlým priebehom ochorenia.

"Keď sa hovorí o budúcnosti COVID-19 a o tom, že tu s nami bude už stále, nevenuje sa príliš času tomu, aby sa riešil včasný zásah, ktorý zníži závažnosť ochorenia - pritom to je veľmi účinný nástroj," povedala Natalie Deanová, odborná asistentka bioštatistiky na Emoryho univerzite, ktorá sa zaoberá infekčnými chorobami.

Úplnejšie údaje z klinického testovanie budú podľa vyjadrenia spoločnosti Merck k dispozícii neskôr.


Mohlo by vás zaujímať:

Mí variant koronavírusu zrejme odoláva protilátkam, šíri sa však pomalšie ako delta

Viac ako 40% ľudí infikovaných koronavírusom o nákaze nevie, častejšie ide o mužov