Hypertonici pozor! Prudké zmeny počasia, náhle zvýšenie a zníženie teploty o 10-15 °C, ohrozujú vaše zdravie!

Keď sa mení počasie, teplota nie je jediná, ktorá sa mení. Ide aj o zmenu a silu vetra, či o oblačnosť. Seniori sú na tieto zmeny citlivejší, i keď negatívne vplyvy ich trápia rovnako ako mladých. Pre ľudí s vysokým krvným tlakom môže byť leto s vysokými teplotami nebezpečné. Rýchle zmeny teplôt, klimatizované miestnosti a nadmerne vyhriate autá im môžu spôsobiť kolaps.
vysoký krvný tlak v lete

Zdroj: Pexels.com

Hypertonici, teda ľudia s vysokým krvným tlakom, najmä pacienti nad 65 rokov a ľudia s ďalšími pridruženými ochoreniami, by mali dodržiavať niekoľko zásad, ak chcú leto prežiť bez problémov.

Nízke teploty vedú k zúženiu ciev, vysoké ich rozširujú. Z uvedeného vyplýva, že tlak krvi v lete a teple klesá. V chlade naopak stúpa.

Toto by mali mať na zreteli najmä ľudia, ktorí sa liečia na vysoký krvný tlak. Práve preto oni sú najviac počas úporných teplých dní ohrození infarktom.

Mali by sa počas horúcich dní vyhýbať pobytu vo voľnej prírode, na kúpaliskách a v záhradách. Ľudia so zvýšenými hodnotami krvného tlaku by tiež mali zmeniť stravovacie návyky.

Strava má byť v letných dňoch ľahko stráviteľná, s nižšou energetickou hodnotou, pretože organizmus v lete nepotrebuje vytvárať teplo v takej miere ako v zimných mesiacoch, súčasne však musí poskytovať dostatok výživných látok.

Zložením má byť vyvážená a pestrá. Mala by obsahovať dostatok celozrnných výrobkov, ovocia a zeleniny, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb, hydiny, zemiakov a strukovín.

Naopak, vyhýbať sa treba jedlám a potravinám bohatým na tuky (najmä nasýtené) a jednoduché sacharidy. Dôležité je sledovať svoju hmotnosť, hladinu tukov a cholesterolu v krvi.


Prečítajte si aj:

Tieto potraviny vám úspešne znížia tlak!