Tibetský vodný kefír je hitom leta! Pripravte si zdravý fermentovaný nápoj
Zdroj: Wikimedia Commons
Tibi kryštály sú vo svete známe pod najrôznejšími názvami. Najčastejšie sa stretnete s názvom tibi, ale tiež japonské morské kryštály, tibetská huba, tibetský vodný kefír alebo zrná vodného kefíru.
Sú osídlené baktériami a kvasinkami, ktorých krmivom je cukor a sladké ovocie. Baktérie jeho konzumáciou nálev okysľujú, ako vedľajší produkt vzniká oxid uhličitý , a procesom fermentácie vzniká výsledný perlivý nápoj.
Vodný kefír je vítaným osviežením najmä v letných mesiacoch a vďaka mnohým prospešným látkam prispieva k zdraviu črevného mikrobiómu.
Výhodou vodného kefíru je tiež to, že na rozdiel od klasického mliečneho, neobsahuje laktózu. Nápoj si tak môžu dovoliť aj ľudia s intoleranciou mliečnych výrobkov, a podľa niektorých údajov vodný kefír obsahuje dokonca viac probiotických kultúr ako biely jogurt.
Aké sú účinky tibi kryštálov na zdravie?
- posilňujú imunitný systém
- upravujú zdravotné problémy s obličkami
- regulujú krvný tlak
- obnovujú rovnováhu čriev
- zmierňujú zápaly v tele
- zlepšujú činnosť pečene a žlčníka
- zmierňujú prejavy alergií, ekzémov, akné a vyrážok
Recept na tibi vodný kefír
Budete potrebovať: 50 g tibi kryštálov, 1 liter vody, 65 g cukru, 15 g fíg alebo iného sušeného nesíreného ovocia
- Všetko dajte do sklenenej nádoby a nechajte 48 hodín odležať pri izbovej teplote. Potom vodu z kryštálikov zlejte cez plastové cedidlo do inej fľaše. Kryštáliky nechajte v tej pôvodnej.
- Do vzniknutého kefíru dajte ovocie, zeleninu, korenie alebo bylinky podľa chuti a dajte na ďalších 24 hodín do chladničky. Potom môžete nápoj konzumovať.
Pri manipulácii s tibi kryštálmi aj vodným kefírom používajte zásadne silikón, plast, sklo alebo drevo. Kovové a nerezové nádoby a lyžice môžu kryštály oslabiť, či dokonca zahubiť!
Vyskúšajte aj:
Ako si pripraviť kombuchu? Overený domáci recept + užitočné tipy