Viac ako 40% ľudí infikovaných koronavírusom o nákaze nevie, častejšie ide o mužov

Štúdie sa od októbra 2020 do konca júna 2021 zúčastnilo približne 10 520 osôb vo veku 25 až 88 rokov z Mainzu a okresu Mainz-Bingen.
Viac ako 40% ľudí infikovaných koronavírusom o nákaze nevie

Zdroj: Flickr.com

Viac ako 40% ľudí infikovaných koronavírusom SARS-CoV-2 o nákaze nevie. Zistili to vedci z univerzitného lekárskeho centra v nemeckom Mainzi.

Ku každým desiatich ľuďom, ktorí boli evidovaní ako infikovaní, je potrebné pripočítať zhruba osem ďalších osôb, ktoré boli infikované a nevedeli o tom, povedal koordinátor štúdie Philipp Wild.

Muži boli častejšie (44,2%) nevedome infikovaní koronavírusom SARS-CoV-2 ako ženy (40,6%), uviedol vedec.

Štúdie sa od októbra 2020 do konca júna 2021 zúčastnilo približne 10 520 osôb vo veku 25 až 88 rokov z Mainzu a okresu Mainz-Bingen. Výsledky sú podľa Wilda pre túto oblasť reprezentatívne.

Štúdia, ktorá zatiaľ nebola publikovaná vo vedeckom časopise, nadväzuje na takzvanú Gutenbergovu zdravotnú štúdiu.

Vedci vychádzali v štúdii z niekoľkých druhov testov, u tých protilátkových sa ale ukázalo, že sú značne nespoľahlivé -⁠ časť totiž nevie odhaliť všetky protilátky.

Aby túto slabinu eliminovali, použili v štúdii ďalší typ protilátkového testu, vďaka ktorému našli dôkazy o prekonanej chorobe u ďalších osôb, ktoré o nej vôbec netušili.

Štúdia predpokladá, že od októbra 2020 do začiatku júla 2021, sa koronavírosom SARS-CoV-2 v skúmanej oblasti nakazilo približne 6,3% osôb.

Pritom inštitút Roberta Kocha, ktorý má v Nemecku monitorovania epidémie na starosti, zaznamenal počas celého pandemického obdobia od konca januára 2020 do tohto utorka, v celom Nemecku len približne 4,5% osôb s potvrdenou nákazou koronavírusom SARS-CoV-2.


Mohlo by vás zaujímať:

Delta variant koronavírusu vzbudzuje obavy, má iné príznaky, ľahšie sa prenáša a môže odolávať očkovaniu

Izrael hlási pokles účinnosti jednej z vakcín proti COVID-19, na vine je delta variant