Izrael hlási pokles účinnosti jednej z vakcín proti COVID-19, na vine je delta variant

Počet nových prípadov COVID-19 v Izraeli výrazne rastie už približne dva týždne, k čomu prispieva hlavne nákazlivejší delta variant koronavírusu. Súčasná zhoršujúca sa epidemiologická situácia v Izraeli môže poukazovať na problémy, ktorým môžu čeliť aj iné krajiny, a to aj v prípade zaočkovania veľkej časti populácie.
pokles účinnosti vakcíny proti delta variantu

Zdroj: Flickr.com

Izrael zaznamenal v uplynulých týždňoch pokles účinnosti vakcíny od Pfizer/BioNTech, a to v čase, keď sa v krajine rozširuje nebezpečný delta variant koronavírusu.

Účinnosť tejto očkovacej látky sa pri prevencii infekcie znížila na 64 %, uviedlo izraelské ministerstvo zdravotníctva s tým, že to platí aj pre zabránenie ochorenia COVID-19 s príznakmi.

Na druhej strane vakcína stále zabránila 93% prípadov ťažkého priebehu COVID-19 a hospitalizácie, informuje TASR.

Počet novývh prípadov nákazy v Izraeli výrazne rastie už približne dva týždne, k čomu prispieva hlavne nákazlivejší delta variant koronavírusu.

V nedeľu malo v krajine pozitívne testy 334 ľudí, pričom veľká časť novoinfikovaných sa nakazila práve delta variantom, a sú medzi nimi hlavne mladí ľudia. V krajine neevidujú v súvislosti s koronavírusom žiadne úmrtie už asi dva týždne.

Izrael je vzhľadom na rýchlu očkovaciu kampaň pokladaný za vzorovú krajinu v boji s pandémiou COVID-19. Má približne 9,3 milióna obyvateľov, z nich 5,2 milióna, teda asi 56%, je úplne zaočkovaných.

Krajina využíva pri očkovaní z veľkej časti len vakcíny od spoločnosti Pfizer/BioNTech.

Súčasná zhoršujúca sa epidemiologická situácia v Izraeli však môže poukazovať na problémy, ktorým môžu čeliť aj iné krajiny, a to aj v prípade zaočkovania veľkej časti populácie.


Prečítajte si aj:

Odloženie druhej dávky vakcíny od Pfizeru vytvára u starších ľudí väčšiu protilátkovú imunitu, zistila nová štúdia

3 informácie, ktoré potrebujete vedieť o digitálnom COVID preukaze EÚ a GreenPasse