Záchvaty migrény zmierňuje biologická liečba. Pacienti ostravskej nemocnice si aplikujú špeciálne injekcie

Neurologická klinika Fakultnej nemocnice v Ostrave (FNO) ponúka biologickú liečbu migrény. Jej prvé výsledky ukazujú, že väčšine pacientov výrazne pomohla a niektorých migrény úplne zbavila. Do liečby sa zatiaľ zapojilo zhruba sto ľudí, ktorí problémom trpia aspoň päť rokov.
biologická liečba migrény

Zdroj: Flickr.com

Záchvaty migrény postihujú dvakrát častejšie ženy

Migrénou u nás trpí približne 10% populácie, záchvaty postihujú dvakrát častejšie ženy ako mužov. U žien sa objavuje s príchodom prvej menštruácie a s príchodom menopauzy mnohokrát zmizne.

Na vznik migrén majú vplyv genetické dispozície, ale aj stres, únava a hormonálne zmeny, ktoré spôsobia pokles mozgového prekrvenia.

V Česku trpí migrénami 1,2 milióna ľudí. Medzi pacientov s migrénou patrí aj Hana Moravcová, pred začiatkom biologickej liečby mala bolesti dvakrát až trikrát týždenne.

"Zlepšilo sa to výrazne. Mám jednu migrénu za mesiac, jednu dve, "opísala svoje skúsenosti s novou liečbou. Chorobou trpí už trinásť rokov, žiadny iný liek nezabral.

Preparát sa musí aplikovať každý mesiac, po vysadení biologickej liečby sa totiž bolesti vráti.

"Je to vo forme injekcie, veľmi jednoduché na použitie. Priloží sa, dá sa to pichať do stehna, okolo bruška alebo do ruky, priloží sa a zatlačí, "opisuje injekcie pomáhajúce s migrénou pacientka.

Liek začali české poisťovne hradiť až minulý rok. Na biologickú liečbu majú nárok pacienti, ktorí už vyskúšali aspoň dve klasické formy terapie migrény, napríklad antiepileptiká alebo antidepresíva.

"Je úspešnejšia preto, pretože je presne cielená na vlastný mechanizmus vzniku migrény," uviedla lekárka z Centra pre diagnostiku a liečbu bolestí hlavy FNO Petra Migaľová.

Predpokladá sa, že záchvaty migrény spúšťa Calcitonin Gene-Related Protein (CGRP). Na neho sa biologická liečba sústredí, zatiaľ čo staršie metódy sa skôr snažia znížiť dráždivosť organizmu k vyvolávaniu migrén.

Čím skôr sa biologická liečba nasadí, tým je účinnejšia. Menší účinok tak môže mať v prípade dlhodobých pacientov s chronickou migrénou.


Mohlo by vás zaujímať:

Neurológ: migrénu si pacienti mýlia s epilepsiou alebo cievnymi mozgovými príhodami

Fakty o migréne, ktoré sa oplatí vedieť