8 najväčších chýb, ktorými si alergici sťažujú život

Otvorené okná, starý vankúš, plyšové hračky - to sú len niektoré z prehreškov, na ktoré by si alergici mali dať obzvlášť pozor, ak nechcú svoj stav ešte viac zhoršiť. Prečítajte si, aké sú najčastejšie chyby, ktorými si alergici sťažujú život, a ako sa im vyhnúť.
najväčšie chyby alergikov

Zdroj: Pexels.com

Alergie majú veľmi obťažujúce a nepríjemné príznaky ako večne upchatý nos, nádcha, svrbenie očí a kašeľ, ktoré môžu urobiť zo života peklo. Niekedy však môže k nepríjemným prejavom alergie prispievať aj neznalosť základných pravidiel.

1. Nechávajú otvorené okná

Pre alergikov by malo platiť pravidlo, že v peľovej sezóne by mali zostať okná zatvorené a klimatizácia naopak zapnutá. Podľa doktorky Myngoc Nguyenová z oddelenia alergológie Kaiser Permanente Medical Center v Severnej Kalifornii môže používania klimatizácie v aute znížiť množstvo peľu, ktoré vdýchnete, až o 30%.

2. Ignorujú peľové správy

Alergici by sa mali snažiť mať prehľad o peľoch a vedieť, kedy sú vonku tie, ktoré ich obťažujú. Čím viac informácií o peľoch máte, tým lepšie zvládnete vaše príznaky.

3. Cvičia v zlom čase

Ak radi cvičíte vonku, odborníci radia necvičiť ráno alebo skoro popoludní. Tráva a stromy totiž začínajú vypúšťať pele za úsvitu, pričom najvyššie hodnoty sú v neskorom dopoludní alebo skorom popoludní.

4. Podceňujú čističku vzduchu

Čističky vzduchu a filtre sú veľmi účinnou cestou k odstráneniu peľov, zvieracích chlpov, prachu a ďalších alergénov zo vzduchu vo vnútri domu. Pri používaní čističky odborníci odporúčajú vždy zavrieť dvere a okná v izbe, kde zariadenie používate. Čističky sú totiž určené len k filtrovanie izby a nie celého domu.

5. Sú zaplavení plyšovými hračkami

Plyšové hračky sú rozkošné, ale bohužiaľ fungujú ako hlavný magnet na prach, ktorý je obvyklým spúšťačom alergie. Ak má vaše dieťa hromady plyšových priateľov a niekto v dome trpí alergiou, je rozhodne lepšie sa ich zbaviť, prípadne dovoliť dieťatu len pár, a to takých, ktoré sa dajú prať.

6. Ignorujú príznaky

Dospelí sa môžu stať alergickí na zvieratá alebo na pele aj po rokoch bez akejkoľvek známky alergie. Ak potrebujete antibiotiká alebo lieky na zápal dutín každú jar, máte zrejme alergiu a mali by ste navštíviť alergológa.

7. Nemenia si vankúš

Máte radi to príjemné pohodlie pri spaní na pérovou vankúši? Ak ho máte dlhšiu dobu, vytvárate si problém. Perie môže byť veľkým alergénom, najmä keď sa vekom rozkladá.

Ľudia sa často domnievajú, že keď majú jeden vankúš desať rokov a nič im nebolo, že je to v poriadku. Ale opak je pravdou a alergia sa môže objaviť celkom náhle. Syntetické výplne vankúšov sú tak pre alergikov lepšou voľbou. Vhodné je tiež zaobstarať si obliečku na vankúš, ktorá neprepustí prachové roztoče z vankúša.

8. Spia so svojim domácim miláčikom

Možno považujete za roztomilé spať v jednej posteli so svojím psom či mačkou, ale ak patríte medzi alergikov, nie je to rozhodne dobrý nápad. Zdieľanie lôžka s domácim miláčikom však nie je vhodné ani pre ľudí, ktorí nie sú alergickí na zvieratá - mačky či psy môžu do postele priniesť pele alebo prach, plesne a ďalšie alergény.

Je preto lepšie, keď zvieratá nemajú prístup do postele. Ideálne je tiež nemať v spálni koberce a ak už ich musíte mať, je lepšie zaobstarať si malé koberčeky, ktoré sa dajú prať.


Prečítajte si aj:

Základné tipy alergií: čo na ne účinkuje?

Ako si vybrať domáceho miláčika pri alergii?