Obezitológ: Z dietologického hľadiska je Veľká noc riziková
lpo.sk | Zdroj: Flickr.com
Organizmus nám počas Veľkej noci občas pripomenie, že sme to s nezdravým jedlom prehnali. Nepríjemné pocity plnosti, nadúvanie, pálenie záhy či zvracanie nie sú ničím výnimočným. Nezdravá strava môže viesť aj k problémom s cholesterolom.
Vysoký cholesterol nebolí, dokáže však spôsobiť nemalé zdravotné komplikácie. Je jedným z faktorov aterosklerózy, alebo aj kôrnatenia tepien a ďalších komplikácii, ako neprekrvenie dolných končatín, cievne mozgové príhody či srdcový infarkt.
Je dôležité uvedomiť si to najmä cez Veľkonočné sviatky, kedy často siahame po mastnejších a ťažších jedlách.
Z dietologického hľadiska je Veľká noc riziková
Neznamená to, že musíte prestať jesť jedlá, ktoré máte radi. Stačí ich upraviť, aby boli ľahšie stráviteľné.
„Z dietologického hľadiska je Veľká noc riziková. Po období pôstu, kedy sa stravujeme diétnejšie, si naraz dovolíme veľké množstvo údenín. Okrem nezdravej dávky tukov prijme telo v údeninách aj nadmerné množstvo soli, ktorá spolu s cholesterolom zaťažuje srdcovocievny systém,“ upozorňuje obezitológ MUDr. Majerčák.
Nielen počas sviatkov, ale celoročne je dôležité mať na stole dennú dávku ovocia a zeleniny. Ovocie a zelenina by mali tvoriť až polovicu objemu z nášho denného príjmu.
Majonézový šalát je jedným z najtradičnejších veľkonočných jedál, rozhodne však nepatrí k najzdravším. Podľa obezitológa je dobrou alternatívou nahradiť majonézu ľahším dresingom, ktorý si dá pripraviť napríklad z bieleho jogurtu.
Rezeň nemusí byť vždy vyprážaný. Pokiaľ sa chcete vyhnúť nadmernému obsahu tukov, namiesto vyprážania môžete mäso upiecť v rúre.
Veľkonočné dezerty sa tiež dajú pripraviť v zdravšom variante ak použijete väčšie množstvo ovocia. Napríklad namiesto čokoládového koláča môžete urobiť ovocný s tvarohom bez pridaného cukru.
Problémy s trávením spôsobujú aj kysnuté koláče, ktoré ľudia často jedia ešte horúce. Ak si doprajete počas sviatkov nejaké menej zdravé jedlo, je to v poriadku.
Mali by ste však mať aj dostatočný prísun vitamínov, ktoré sa najlepšie dajú získať práve z ovocia a zeleniny.
„Ľudia vykúpili vitamín C, ale ten má zmysel len v prípade, že zjedia denne porciu ovocia alebo zeleniny,“ upozorňuje lekár.
Pozor na alkohol počas sviatkov
Komplikácie cez sviatky spôsobuje aj alkohol. Vysoký príjem môže zvyšovať riziko problémov s cholesterolom, či dokonca viesť ku kardiovaskulárnym ochoreniam.
„V rámci zdravého životného štýlu by sme nemali konzumovať alkohol vôbec. Alkohol v akejkoľvek forme je silný karcinogén. To znamená, že spôsobuje rakovinu,“ upozorňuje MUDr. Majerčák.
Pohár vína nezaškodí, no netreba to s ním preháňať. Namiesto alkoholu radšej zvýšte príjem nealkoholických tekutín.
Dodržiavanie pitného režimu je základom pre ľudské zdravie. Podľa lekárov je najlepšia nesladená voda. Sirupy a rôzne druhy sladených vôd sú zdrojom prebytočného cukru.
Mohlo by vás zaujímať: