Profesionálni zdravotní klauni spríjemnia deťom pobyt v nemocnici počas Vianoc aj tento rok!

Pre niektoré deti nie je samozrejmosťou, že strávia Vianoce so svojou rodinou doma pri stromčeku. Ich zdravotný stav im to nedovolí a musia ostať počas najkrajších sviatkov v nemocnici. A ako tradične - profesionálni zdravotní klauni sú pripravení spríjemniť im ich pobyt v nemocnici aj tento rok.
Profesionálni zdravotní klauni spríjemnia počas Vianoc deťom pobyt v nemocnici aj tento rok!

Zdroj: súkr.archív

Vyše 30 zdravotných klaunov má v pláne zrealizovať v období od 21.12. do 31.12. dokopy 29 klauniád. V Banskej Bystrici síce nenavštívia priamo oddelenia, ale svojím humorom skrátia pacientom a ich rodičom čas pri čakaní na triážach pred DFNsP.

Keďže niektoré nemocnice kvôli epidemiologickej situácii klauni aktuálne nenavštevujú, ponúka ČERVENÝ NOS aj možnosť Klaunskej Návštevy Online.

Túto formu interaktívneho videohovoru s dvomi zdravotnými klaunmi využívajú tiež seniori v zariadeniach a choré deti v intenzívnej domácej starostlivosti.

Nosnou témou klauniád (klaunských návštev) budú, prirodzene, vianočné sviatky a aktivity s tým spojené - zdobenie stromčeka, pečenie, darčeky, sobie záprahy či príprava na Silvester,” približuje umelecký riaditeľ o.z. ČERVENÝ NOS Clowndoctors Pavel Mihaľák.

Atmosféru podčiarknu klauni tematickými doplnkami kostýmov, či rekvizít i hudobným repertoárom.

Profesionálne vyškolení aj v oblasti hygieny

Bezpečnosť pacientov, personálu aj samotných zdravotných klaunov je vždy, ale zvlášť v tomto corona období pre nás na prvom mieste. Zdravotní klauni sú už pri vstupe do klaunského tímu profesionálne vyškolení v oblasti hygienických a epidemiologických zásad v zdravotníctve a preto vedia, ako sa v tomto prostredí správať v čase pandémie aj mimo nej,” vysvetľuje riaditeľka združenia Zuzana Ambro.

Zdravotní klauni sú navyše vybavení respirátomi bez výdychového filtra, ktoré však našťastie nezakrývajú ten najdôležitejší symbol klauna - červený nos.

Samozrejmosťou je aj bezkontaktnosť, dodržiavanie odstupov, ale i opakovaná dezinfekcia. Tá sa týka aj kostýmu a rekvizít. Klauni sú tiež podľa požiadaviek jednotlivých oddelení pretestovávaní.


Mohlo by vás zaujímať:

Vianoce Slovákov: V jedle máme radi klasiku, vianočné zvyky a tradície preberáme od rodičov a nezakladáme si na materiálnych daroch

Vianoce v nemocnici? Týchto 10 originálnych fotografií vás dostane