Slováci vynašli superpotravinu pre seniorov, do obchodných sietí sa dostane už budúci rok
Zdroj: súkr.archív
Do vývoja a výskumu “superpotraviny” určenej najmä pre ľudí nad 65 rokov života, bolo zapojené aj Výskumné centrum AgroBioTech Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.
“V dnešnom svete majú spotrebitelia čoraz menej času venovať sa príprave jedál a zháňaniu kvalitných surovín na prípravu pokrmov. Stáli sme pred výzvou vytvoriť unikátny a svojím spôsobom jedinečný produkt, ktorý bude čo najjednoduchší a najrýchlejší na prípravu, bude obsahovať kvalitné suroviny s dobrými výživovými hodnotami a samozrejme musí aj dobre chutiť,” vysvetľuje Marek Šarmír riaditeľ vývoja a výroby spoločnosti Maxim Pharm.
Pri vývoji výživových doplnkov je dôležité, aby jeho spotrebiteľ pocítil želaný efekt účinku. A práve s týmto cieľom sa vývojári pustili aj do hľadania optimálneho a nutrične vyváženého produktu, ktorý musí spĺňať vysoké zdravotné požiadavky a vynikajúce chuťové preferencie u tej najcitlivejšej cieľovej skupiny - seniorov.
Výskum prebiehal pod záštitou Európskeho inovačného a technologického inštitútu ako poprednej európskej iniciatívy v oblasti potravinárskych inovácií (EIT Food), na základe schváleného medzinárodného projektu EIT Food RIS Consumer Engagement Labs.
Súčasťou tohto výskumu bola aj aktívna práca so samotnými seniormi. Podľa prof. Ing. Adriany Kolesárovej PhD., prodekanky pre vedu, výskum a zahraničné vzťahy FBP SPU bolo dôležité, aby od samého začiatku nevynechali z procesu vývoja novej superpotraviny aj seniorov, pre ktorých je v konečnom dôsledku produkt ako taký určený.
Nevyhnutnou súčasťou vývoja novej potraviny pre seniorov bola interpretácia genetických dát, ktorú zabezpečoval tím odborníkov zo startupu Nu3Gen, na čele s CEO doc. Ing . Radoslavom Židekom PhD., znalcom v oblasti genetiky a potravinárstva.
“Na virtuálnych stretnutiach priamo na pôde SPU sme využívali interaktívne metódy s dynamickým priebehom a množstvom tvorivých aktivít určených pre vyššie vekové skupiny,” hovorí prof. Ing. Adriana Kolesárová PhD., prodekanka pre vedu, výskum v Nitre.
Výsledkom tohto procesu v kombinácii s vedeckými poznatkami o výžive seniorov je nová unikátna receptúra produktu, ktorý je výživovo presne modifikovaný na skupinu ľudí nad 65 rokov.
Medzi kľúčové atribúty, ktoré vývoj a výskum produktu zohľadňoval patrí najmä jeho efektivita, vplyv na zdravie, jednoduchá príprava či nezameniteľná chuť.
S výrobou a distribúciou novej potraviny určenej pre seniorov aj do obchodných sietí plánuje firma začať začiatkom roka 2021.