Ktorá operácia očí je najlepšia?

Jednou z najdynamickejšie sa rozvíjajúcich oblastí medicíny je mikrochirurgia oka, čo každoročne oceňujú aj tisíce Slovákov a Sloveniek.

Laserové operácie očí sú rýchlejšie, bezpečnejšie a komfortnejšie ako kedykoľvek v minulosti. Ktorá operácia očí je však tá najlepšia?

Zodpovedať túto otázku sa snažíme týmto článkom. Porovnáme v ňom povrchové a hĺbkové metódy laserových operácii oka a opíšeme najmodernejšie metódy, ktorými môžete byť operovaní aj u nás na Slovensku.

Vybrať najlepšiu laserovú operáciu nie je možné

Odpoveď na otázku z titulného nadpisu poskytneme hneď v úvode článku. Určiť najlepšiu operáciu očí sa jednoducho nedá. Vysvetlíme prečo.

Existuje viacero metód laserových operácií určených na odstránenie rôznych typov očných ochorení a dioptrických vád.

Zároveň, pri každej metóde a v každej klinike môže byť pri operácii použité iné zariadenie. Nemusí byť horšie alebo lepšie, jednoducho je iné.

S určitosťou je však možné porovnať metódy využívané pre korekciu dioptrických chýb podľa postupu laserovej operácie. Rozlišujeme povrchové a hĺbkové metódy prvej, druhej a tretej generácie.

Za hĺbkové metódy operácie očí zaplatíte viac, oplatí sa

Podstatou korekcie dioptrií laserovou operáciou je zmena zakrivenia a hrúbky rohovky tak, aby po operácii pacient nepociťoval žiadne obmedzenia vo videní.

Vývoj laserových operácií doteraz prebiehal cez tri generácie, pričom každá generácia bola na vyššej úrovni ako tá predchádzajúca.

Pri operáciách sa používajú excimerové lasery a femtolasery. Úlohou excimerového lasera je úprava povrchu rohovky, femtolasery umožňujú vykonávať korekciu dioptrií vo vnútri rohovky, vďaka čomu nedochádza k odstráneniu epitelu rohovky.

Prvá generácia laserových operácií očí

Metódy No Touch/TE PRK a LASEK sú povrchové operácie, pri ktorých je najskôr mechanicky (pri metóde LASEK) alebo pomocou laserového lúča (No Touch/TE PRK) odstránený rohovkový epitel, následne sa excimerovým laserom rohovka vytvaruje do požadovanej formy a skoriguje sa dioptrická chyba.

Medzi najväčšie výhody týchto metód patrí cena a že sa jedná o ambulantné zákroky bez potreby hospitalizácie. Slúžia na korekciu krátkozrakosti, ďalekozrakosti a astigmatizmu.

Druhá generácia

Predstaviteľom druhej generácie je hĺbková metóda LASIK, pri ktorej sa používa femtosekundový aj excimerový laser. Obidva druhy laserov využíva aj modernejšia metóda Z-Lasik Z 3D, ktorá je považovaná za najjemnejšiu, najrýchlejšiu a najpresnejšiu femtolaserovú operáciu súčasnosti určenú na korekciu krátkozrakosti, ďalekozrakosti a astigmatizmu.

Tretia generácia

Vďaka revolučnej metóde ReLEx SMILE 3D je možné odstrániť krátkozrakosť do -10 dioptrií a astigmatizmus do 5 cylindrov bez rezu a pálenia rohovky excimerom.

Korekcia oka sa deje len vo vnútri rohovky, vďaka čomu nedochádza k narúšaniu jej prirodzených vlastností. Tým sa minimalizuje riziko vzniku syndrómu suchého oka, očných zápalov, nadmerného slzenia a podobne.

Operácia je bezbolestná, prebieha ambulantne v lokálnej anestézii a vďaka extrémne krátkej dobe hojenia sa do bežného života vrátite takmer okamžite.

Keď sú okuliare na čítanie minulosťou

Iným druhom laserovej operácie oka je metóda PRELEX, ktorá je prioritne určená na korekciu presbyopie. Tá sa prejavuje neschopnosťou zaostriť na blízke predmety, človek napríklad nemôže prečítať text v knihe či na displeji mobilného telefónu.

Na svedomí to má šošovka, ktorá vekom stratila schopnosť akomodácie a je potrebné ju vymeniť za novú – umelú.

Operáciou sa pacientovi voperuje multifokálna šošovka, ktorá okrem presbyopie odstráni aj problémy s videním na stredné či ďaleké vzdialenosti a eliminuje riziko vzniku šedého zákalu.

Podľa čoho teda vybrať operáciu očí?

Základným odporúčaním je poradiť sa s odborníkom vo vybranej očnej klinike. Tú si vyberajte podľa recenzií, podľa ponuky operačných metód či podľa počtu zákrokov, ktoré vykonávajú.

Dôležitým faktorom môže byť aj spôsob, akým klinika ručí za výsledok operácie. Niektoré kliniky, ako napríklad iClinic, poskytujú na vybrané zákroky doživotnú záruku. Vďaka nej máte istotu, že investícia do operácie očí sa skutočne oplatí.