Zlé sny sú cvičením pre mozog, zistili vedci. Človeku pomáhajú naučiť sa zvládať strach v reálnom živote!

Švajčiarska štúdia analyzuje, čo sa deje v mozgu, keď nás prenasledujú zlé sny. Pokiaľ neprekročíme určitý prah hrôzy, môžeme z toho mať aj úžitok.
Zlé sny sú cvičením pre mozog

Zdroj: Pixabay.com

Snívanie je pre mozog nevyhnutné

Zdajú sa nám všetkým, aj keď si niekto z nás po prebudení na nič nepamätá. Snívanie je pre mozog nevyhnutná činnosť a aj zlé sny majú svoj dôvod.

Sú akýmsi nácvikom, ako zvládať strach v reálnom živote, ako lepšie reagovať na situácie, ktoré v nás vyvolajú úzkosť aj keď sme hore.

Ako píšu lidovky, švajčiarski vedci sa snažili predovšetkým zistiť, čo sa deje v mozgu, keď spíme a sníva sa nám.

S pomocou elektroencefalogramu s vysokou hustotou sledovali 18 dobrovoľníkov, ktorí spali a boli pravidelne budení, aby vedci zistili, či sa im zdali sny a aká bola ich snová aktivita.

Mohli tak identifikovať dve mozgové oblasti, ktoré sa aktivujú, keď vo sne pociťujeme strach: je to insula, ktorá je v stave bdelosti zapojená do vyhodnocovania emócií a aktivuje sa, keď sa učíme, a cingulárny kortex, ktorý má svoju úlohu pri reakcii na nebezpečenstvo.

Oblasti v mozgu, kde vzniká strach

Oblasti, kde vzniká strach, či už v stave bdelosti či v spánku, sú si podobné. Ďalším krokom bolo zistiť, či hrôzy vo sne majú vplyv na dennú aktivitu.

"Sny môžu byť preto akýmsi nácvikom: simulujú hrôzostrašné situácie, zatiaľ čo spíme, a pripravujú nás na to, aby sme s väčšou chladnokrvnosť čelili skutočnému nebezpečenstvu, s ktorým sa stretávame v stave bdelosti," hovorí Lampros Perogamvros zo Ženevskej univerzity, ktorý výskum koordinoval.

Vedec dal takmer stovke dobrovoľníkov diár, kde si mali počas týždňa zaznamenávať svoje sny a emócie pociťované počas snov, ale tiež to, či majú skúsenosti s hrôzostrašnými snami.

Potom, čo ich podrobil magnetickej rezonancii, videl, ako sa pri neutrálnych či emotívne negatívnych snoch, aktivuje mozog, predovšetkým oblasti, kde sídlia emócie, ako je amygdala, prefrontálny kortex, insula a cingulárny kortex.


Mohlo by vás zaujímať:

Viete, čo znamenajú vaše sny?

Toto by ste mali vedieť o spánku!