Revolúcia v liečbe hyperaktívneho močového mechúra? Český start-up vyvíja metódu bez vedľajších účinkov a bez potreby užívania mnohých liekov

Doteraz sa hyperaktívny močový mechúr, ktorý trápi 12% svetovej populácie, liečil primárne liekmi, ktoré často fungujú nedostatočne, a naopak prinášajú vedľajšie účinky.
revolučná liečba močového mechúra

Zdroj: Pexels.com

Hyperaktívny močový mechúr je bežným ochorením

Český start-up Tesla Medical vyvinul nový spôsob liečby hyperaktívneho močového mechúra. Oproti doterajším postupom ide o revolučnú metódu, ktorej k úspešnému prieniku do čekého zdravotníctva chýba niekoľko posledných dobrovoľníkov.

"Aktuálne sa snažíme o získanie úhrad našej liečebné metódy zo systému zdravotného poistenia, teda sme tesne pred uvedením našej metódy na trh, k čomu nám zostáva dokončiť poslednú klinickú štúdiu zameranú na preukázanie účinnosti a bezpečnosti našej metódy v porovnaní s liekmi. Do nej hľadáme posledných zhruba päť desiatok dobrovoľníčok, ktoré trápi neposlušný močový mechúr, "priblížil zakladateľ Tesla Medical Lukáš Doskočil.

Doterajšia účinnosť metódy, ktorá spočíva len v jednoduchej neurostimulácii, je u 8 z 10 pacientok, u ktorých zlyhala predchádzajúca liečba liekmi, v priemere 90%.

Doteraz sa hyperaktívny močový mechúr, ktorý trápi 12% svetovej populácie, liečil primárne liekmi, ktoré často fungujú nedostatočne, a naopak prinášajú vedľajšie účinky.

"Na základe našich skúseností vieme, že úspešnosť liečby závisí na včasnom podchytení choroby a jej bezodkladnej liečbe. Čím skôr sa začne pacient liečiť, tým vyššia je pravdepodobnosť účinnej terapie a zabráneniu plnému rozvoju choroby, "dopĺňa Doskočil.

Hoci sa o hyperaktívnom močovom mechúre príliš nehovorí, táto choroba je úplne bežná. Tomu zodpovedajú aj náklady na liečbu, ktoré sa šplhajú celosvetovo do stoviek miliárd.

Ako píše portál lidovky.cz priame i nepriame náklady tvoria len v Spojených štátoch 86 miliárd dolárov, v Európe približne 26 miliárd eur.

V Česku sa naopak investuje hlavne do plienok. Nejde však primárne o liečbu hyperaktívneho močového mechúra, ale o potlačenie následkov tejto choroby.


Mohlo by vás zaujímať:

Prečo zápal močového mechúra postihuje najmä ženy?

Baktéria E.coli ako najčastejší pôvodca infekcií močových ciest