Teroristický útok v centre Viedne spáchal iba 20-ročný mladík! Náhodne strieľal do ľudí zabávajúcich sa v kaviarňach a reštauráciách, zomreli 4 ľudia, ďalších 17 je v nemocnici

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz v pondelkom prejave povedal, že útok z centra Viedne bol bez pochybností islamistickým činom z nenávisti voči rakúskemu spôsobu života.
Mimoriadna správa - správa dňa

Zdroj: súkr.archív

Útok vo Viedni spáchal radikál Islamského štátu

Terorostický útok vo Viedni sa odohral v pondelok, 2.11., okolo 20:00 v štvrti známej nočným životom, kde sa tiež nachádza židovská synagóga.

Cieľom útoku bola podľa prvých správ z miestnych médií práve synagóga na ulici Seitenstettengasse, blízko stanice metra Schwedenplatz, v samom centre rakúskej metropoly.

Rakúska polícia ani ministerstvo vnútra však doteraz nepotvrdili, že terčom útoku mal byť skutočne židovský svätostánok.

Útočníkom, ktorého polícia zastrelila, je dvadsaťročný muž s koreňmi v Severnom Macedónsku, uviedol rakúsky minister vnútra Karl Nehammer.

Muž bol pritom už v apríli 2019 odsúdený na 22 mesiacov väzenia, pretože sa pokúsil odísť do Sýrie a pridať sa k IS.( Islamský štát). V decembri bol ale kvôli svojmu veku predčasne prepustený.

Atentátnik mal pri útoku atrapu samovražedného pásu s výbušninou, automatickú dlhú zbraň, ďalšie strelnú zbraň a mačetu.

Útočník podľa ČT24 náhodne strieľal do ľudí zabávajúcich sa v kaviarňach a reštauráciách pred záverečnou. Podľa rakúskeho kancelára však nemožno vylúčiť ani antisemitský motív.

Rakúska polícia pracuje s verziou, že útočníci mohli byť až štyria. Už v noci prehľadala dom zastreleného atentátnika. Celkovo bolo vykonaných pätnásť domových prehliadok, dve z nich v dolnorakúskom meste St. Pölten, kde boli tiež zadržaní dvaja ľudia.

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz v pondelkom prejave povedal, že útok bol bezo všetkej pochybností islamistickým činom z nenávisti voči rakúskemu spôsobu života.

Oblasť v centre Viedne, kde sa útok v pondelok večer odohral, bola úradmi uzavretá. Na mieste nefunguje ani verejná doprava, autobusy sú odklonené, električky nezastavujú na zastávkach blízko zóny.

Slovensko prijalo po útoku vo Viedni bezpečnostné opatrenia

Ako uviedlo na sociálnej siete Ministerstvo vnútra SR, Slovenko prijalo okamžite po útoku vo Viedni bezpečnostné opatrenia.

"Polícia okamžite po útoku začala s kontrolami na hraniciach. Na strategické miesta, ktoré boli vyhodnotené na základe získaných informácií ako rizikové, boli ihneď vyslané policajné hliadky. Posilnený bol výkon služby a vykonávala sa cestná a železničná kontrola, ako aj kontrola cyklotrás a vodnej dopravy v územnej pôsobnosti Bratislavského kraja (kompa Záhorská Ves – Angern)," píše MV SR v statuse.

Hliadky bratislavskej polície monitorovali situáciu aj v uliciach hlavného mesta a jeho okolia. Preverené boli viaceré vozidlá a osob, čerpacie stanice a odstavné parkovacie plochy, monitorované bolo aj okolie v blízkosti židovskej synagógy.