K rozoznaniu COVID-19 postačí zakašlať, tvrdia vedci. Vyvíjajú aplikáciu, ktorá odhalí aj bezpríznakových pacientov!

V budúcnosti by mohlo ísť o prvú neinvazívnu a nie príliš nákladnú metódu na rozpoznanie ľudí s asymptomatickým priebehom COVID-19.
umelá inteligencia rozoznáva kašeľ u bezpríznakových pacientov s COVID-19

Zdroj: Pexels.com

Umelá inteligencia rozpozná kašeľ pacienta s koronavírusom

Medzi ľuďmi infikovanými novým koronavírusom SARS-CoV-2 je veľké percento tých, ktorí majú bezpríznakový priebeh ochorenia COVID-19.

Takí pacienti sa ale údajne dajú spoznať podľa kašľa. Toto zistenie vedcov z prestížneho Massachusettského technologického inštitútu (MIT) otvára nové technologické možnosti.

Ľudskými zmyslami sú zmeny v kašľaní nerozpoznateľné, ale ukázalo sa, že umelá inteligencia to dokáže.

V štúdii publikovanej vo vedeckom žurnálu od IEEE, ktorý sa venuje využitiu inžinierstva v medicíne a biológii, porovnávali vedci nahrávky týchto zvukov od dobrovoľníkov, ktorí im boli ochotní záznam svojho kašľu poslať.

Najprv vytrénovali algoritmy umelej inteligencie (AI - z anglického artificial intelligence) na desiatkach tisíc rôznych nahrávok bežného kašľa a tiež normálne vyslovovaných pojmov.

Podľa tvrdenia spoluautora štúdie sa jedná o najväčší známy súbor dát skúmajúcich kašeľ.

Po pridaní záznamov od dobrovoľníkov infikovaných COVID-19 dokázala AI s presnosťou 98,5% určiť tie osoby, ktoré koronavírusovú infekciu prekonali.

V rozpoznávaní "infikovaného kašľa" u bezpríznakových osôb bola technológia dokonca stopercentná.

"Myslíme si, že to dokazuje, že spôsob, akým produkujete zvuk, sa zmení, keď prekonáte COVID-19, a to aj keď ste bez príznakov," uviedol spoluautor výskumu Brian Subirana.

Kašeľ u pacientov so zápalom plúc, astmou či Alzheimerom

Vedecký tím teraz pracuje na premene algoritmov do aplikácie s jasne využiteľným užívateľským rozhraním. V budúcnosti by mohlo ísť o prvú neinvazívnu a nie príliš nákladnú metódu na rozpoznanie ľudí s asymptomatickým priebehom COVID-19.

Pred vypuknutím pandémie koronavírusu už skupiny výskumníkov trénovali algoritmy umelej inteligencie, aby podľa záznamu kašľa na smart telefón presne diagnostikovali ochorenia, akými sú napríklad zápal pľúc či astma.

Podobným spôsobom tím vedcov z MIT vyvíjal modely analýzy kašľa pacientov s Alzheimerovou chorobou, teda choroby spojenej nielen s úbytkom pamäti, ale aj s neuromuskulárnou degradáciou, ktorá sa prejavuje napríklad oslabením hlasiviek.

Vedci doteraz nazhromaždili viac ako 70 tisíc nahrávok, z ktorých každá obsahuje niekoľko zakašľaní, čo predstavuje približne 200 tisíc rôznych zvukových vzoriek.

Budúcnosť si predstavujú tak, že algoritmy by mohli byť integrované dovnútra reproduktorov a ďalších posluchových zariadenia, aby ľudia mohli pohodlne získať počiatočnú informáciu o možnom riziku rozbiehajúceho sa ochorenia, najlepšie na dennej báze.


Prečítajte si aj:

Čuch strácajú pri COVID-19 často mladí a bezpríznakoví pacienti

COVID-19 ako zabijak spermií? Vírus sa v nich množí, niektorí muži majú po prekonaní koronavírusu komplikácie