Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Vedec vytvoril hudbu z genómu nového koronavírusu! Vypočujte si, ako znie SARS-CoV-2

V ambicióznom „ lockdown projekte“ vytvoril vedec hudbu z genómu koronavírusu SARS-CoV-2 tak, že genetický kód predstavil ako noty.
Vedec vytvoril hudbu z genómu nového koronavírusu

Zdroj: Pexels.com

Koronavírusová symfónia

Doktor Mark Temple je dnes lektorom molekulárnej biológie na Western Sydney University. V mladosti však pôsobil aj ako profesionálny bubeník v austrálskej jangle-popovej skupine.

Aj keď je teraz akademickým vedcom, stále myslí ako hudobník. Temple už predtým vytvoril hudbu zo sekvencií DNA ľudí pomocou procesu zvaného sonifikácia, ktorý pomocou zvuku predstavuje dáta.

Keď prepukla pandémia COVID-19, začal sa pýtať, ako by mohol znieť genóm nového koronavírusu SARS-CoV-2.

Bol to môj spôsob zvládania pandémie, ktorý ma odvrátil od nepretržitého cyklu správ o víruse, ktoré mi spôsobovali stres,“ povedal Temple pre IFLScience.

Nebol to však iba projekt, ktorý by vyplnil vedcovi čas počas výluky. Doktor Temple dúfa, že jeho práca ukazuje jedinečný prístup k ďalšiemu porozumeniu genómu vírusovej RNA a hovorí, že by mohla pomôcť ilustrovať mnohé z funkcií nachádzajúcich sa v sekvenciách genómu.

Je to zaujímavý stret medzi vedou a umením a užitočný nástroj na zobrazenie vecí, ktoré poznáme, ale sám o sebe nikoho nevylieči. Prinúti vás však o koronavíruse premýšľať lineárne, pretože tak hrá hudba od začiatku do konca. Možno to pomôže aj inej osobe vyrovnať sa s vírusom, či už to bude genetik, ktorý sa pýta na postupnosť, alebo niekto, kto má potešenie z počúvania hudby, “ dodal vedec.

Výskum bol nedávno publikovaný v časopise BMC Bioinformatics. Tu si môžete vypočuť krátky úsek koronavírusovej symfónie.

Genetický kód koronavírusu znie prekvapivo pozitívne

Prehranie celého genómu koronavírusu trvá asi 96 minút. Pri počúvaní rôznych funkcií hudby je možné rozlišovať medzi rôznymi vlastnosťami genómu.

Ako to teda koronavírus SARS-CoV-2 znie?

Napriek tomu že ochorenie COVID-19 je pre svet devastujúce a zabilo už viac ako 1 milión ľudí , genetický kód koronavírusu prepísaný do nôt vytvára prekvapivo pozitívnu hudbu.

Namiesto rachotiacich vreskotov a dronov plných skazy, ktoré by ste mohli čakať, to znie podobne ako veselý soundtrack k staršej videohre.


Mohlo by vás zaujímať:

Nové zistenia vedcov o koronavíruse: na koži vydrží až 9 hodín, o komplikáciách rozhoduje aj spánok

Chrípkou a koronavírusom sa môžete nakaziť naraz!