COVID-19 ako zabijak spermií? Vírus sa v nich množí, niektorí muži majú po prekonaní koronavírusu komplikácie

Testy odhalili prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2 v semene 13% skúmaných mužov infikovaných ochorením COVID-19. Došlo u nich k ovplyvneniu objemu a pohyblivosti spermií. Zatiaľ nie je jasné, či ide o doživotný následok nákazy.
koronavírus zrejme vplýva na mužské spermie a plodnosť

Zdroj: Pixabay.com

Koronavírus vplýva na spermie a mužskú plodnosť

Podľa vedcov je možné, že koronavírus SARS-CoV-2 spôsobuje zníženú produkciu spermií. Lekári z izraelskej nemocnice Šeba teraz skúmajú vplyv nového typu koronavírusu na spermie a mužskú plodnosť.

Existuje podozrenie, že koronavírus môže u mužov viesť k neplodnosti, najmä ak u nich bol stredne ťažký alebo vážny priebeh choroby COVID-19.

Štúdia zatiaľ nie je ukončená, ale ako píšu lidovky.cz, list Jerusalem Post už však informoval o niektorých jej záveroch.

Vedci našli stopy koronavírusu v spermiách až u sedminy testovaných mužov.

Ďalej u mužov pozorovali až 50%-ný pokles objemu spermií aj ich pohyblivosti, a to až 30 dní po tom, čo u nich koronavíruosvá nákaza prepukla.

Nemocnica v meste Ramat Gan otestovala aj tucet mužov, u ktorých sa preukázalo ochorenie COVID-19, a nakoniec mu podľahli. Testy odhalili zmeny v testikulárnych bunkách, ktoré podporujú vývoj spermií a produkujú testosterón, mužský pohlavný hormón.

"Zdá sa, že dôvodom týchto zmien je prítomnosť receptora ACE2 na povrchu buniek u semenníkov. Rovnaké receptory majú bunky pľúc, obličiek alebo srdca, "uviedol izraelský lekár Dan Aderka, autor štúdie.

Životne dôležitý receptor ACE2

Koronavírus používa pre vstup do ľudských buniek receptor ACE2. Ten sa vyskytuje prakticky všade v tele človeka a je životne dôležitý.

Okrem pľúc, srdca alebo obličiek sa receptor ACE2 vyskytuje tiež na povrchu buniek semenníkov. A práve od toho sa odvíja izraelská štúdia.

Tá ešte nie je dokončená, napriek tomu si sú jej autori svojimi závermi istí. Čo zatiaľ s určitosťou nevedia, je, či sú účinky koronavírusu na tvorbu spermií doživotné, alebo "len" dočasné.

"Pacientov budeme musieť otestovať ešte raz za šesť mesiacov a potom za rok od chvíle, keď sa uzdravili, aby sme videli, či a prípadne aké poškodenie spermií koronavírus skutočne spôsobil," uviedol izraelský lekár.

Podľa Michala Ješetu z Centra asistovanej reprodukcie Fakultnej nemocnice Brno je skúmaný 30 dňový interval na vyvodenie spomínaných záverov príliš krátky.

"Vývoj spermií trvá okolo 74 dní. Preverenie výraznejšieho vplyvu na organizmus preto trvá dlhšiu dobu, aby sa analyzovali nové spermie, nie tie z doby, kedy bol človek nákazou zasiahnutý, "povedal pre Lidovky.cz Ješeta.

Vplyv na mužské spermie majú podľa neho aj iné virúsové ochorenia. Pri ochoreniach sprevádzaných horúčkou dochádza k tepelnému stresu v oblasti semenníkov, čo narúša spermatogenézu (vývoj spermií).


Prečítajte si aj:

Stratili ste čuch? Môže ísť o príznak COVID-19. Otestujte sa, či cítite tieto dve veci vo vašej kuchyni!

Nové zistenia vedcov o koronavíruse: na koži vydrží až 9 hodín, o komplikáciách rozhoduje aj spánok


Fildo

Mňa na spermiogram poslala žena, ktorá už začínala byť nervozna, že nie je stále tehotná. Zistili mi, že moje spermie sú pomalé a ešte k tomu majú zlú morfológiu - tvar hlavičky. Tak sme išli na umelé oplodnenie do Repromedy. Špeciálnou metódou vyberú len tie najkvalitnejšie vzorky spermií a s nimi oplodnia vajíča. Žena potom hneď otehotnela. Niekedy tej prírode treba trochu dopomôcť.