Zdravá výživa pre našu dušu. Čo všetko zahŕňa?

Stav psychiky máme vo veľkej miere vo svojich rukách. Na to, či sa cítime dobre, vplýva strava – teda to, čo prijímame na tanieri. A tiež psychohygiena vo forme meditácie, umenia či športu. Každý by si mal nájsť vlastný spôsob, ktorý mu pomáha prinavrátiť stratenú duševnú rovnováhu, ako aj poznať faktory, ktoré ju narúšajú. Narušiteľov psychiky - stres, nedostatok spánku, škodlivé návykové látky a pod. – sa pokúste obmedziť na minimum.

Šťastné potraviny

Dostať psychiku do pohody sa vám podarí skrz jedlo. Existujú takzvané „šťastné potraviny“, ku ktorým patria napr. vlašské orechy, para orechy, špenát, kakao, horká čokoláda, banány a ryby.

Zvlášť teraz, keď sa skracujú dni a striehnu na nás rôzne baktérie a vírusy, začnite telu dodávať vitamín D. Posilňuje imunitu a jeho nedostatok sa prejavuje únavou, podráždenosťou, výkyvmi nálad, úzkosťou až depresiou.

Najväčším zdrojom D vitamínu je slnečné žiarenie, a nachádza sa aj v tučných morských rybách. Paradoxne, nedostatkom Déčka môžu trpieť aj rybári – zakladajú si na špičkovej rybárskej výbave, vlastnia viaceré rybárske udice, ale ulovené ryby konzumujú len zriedkavo.

Ak sa obávate prítomnosti ťažkých kovov v morských rybách, D vitamín prijímajte vo forme výživového doplnku. Nakoniec, z potravy, vrátane rýb, ho telo dokáže získať len v malom, nedostatočnom množstve.

Významnú úlohu pre duševné zdravie hrajú tiež vitamíny skupiny B, minerály horčík a zinok, stopový prvok železo a omega 3 mastné kyseliny.

No samozrejme, pre celkové zdravie sú dôležité aj mnohé ďalšie výživné látky. Ak by ste sa rozhodli ich prijímať vo forme kvapiek, kapsúl či toboliek, dodržujte odporúčanú dennú dávku, ktorú majú výživové doplnky uvedenú na obale.

Umenie

Dušu vyživuje nielen potrava, ale aj umenie – či už ho sami tvoríte alebo ste len jeho obdivovateľom. Pohľad na umelecké diela sochárov a maliarov, počúvanie hudby, spievanie, tancovanie, čítanie dobrej knihy, a pod. prináša so sebou pocit naplnenia, radosti a relaxu.

Umenie kultivuje ľudského ducha, a tak ako pri športe, aj pri ňom sa aktivujú jedinečné centrá v mozgu a vylučujú sa hormóny šťastia.

Extra tip

Dbajte nielen na obsah a estetickosť jedla, ale aj na čom je naservírované. Ak chcete skĺbiť umenie s jedlom, zaobstarajte si obedové súpravy so zobrazenými dielami slávnych maliarov, akým je napr. Klimt!

Na kultúre stravovania a peknom prestieraní si dávame záležať počas sviatkov a výnimočných dní – na túto udalosť máme vyčlenenú luxusnú obedovú súpravu, jeme spoločne s rodinou za stolom, od stola neodbiehame, popri jedení nesurfujeme na internete.

Avšak lahodiť oku by mala aj sada hlbokých a plytkých tanierov či porcelán na servírovanie kávy a čaju, ktoré používame každý deň. A tieto zásady dodržiavať aj v bežnom živote.

Ďalšie spôsoby na dosiahnutie psychickej rovnováhy

K overeným „vyháňačom“ stresu, nepríjemných myšlienok a zlej nálady patrí tiež spomínaný šport. Hovorí sa, že v zdravom tele zdravý duch.

Čiže ak sa staráme o svoje telo, má to vplyv na našu dušu. A naopak, ak nie je v poriadku psychika, odrazí sa to aj na našom fyzickom zdraví.

Dobrú kondíciu si udržujeme práve pomocou športu. Ďalej sem patrí meditácia, cieľom ktorej je dosiahnuť stav prázdnej mysle, bez akýchkoľvek myšlienok.

Vyžaduje si to ohromnú vôľu a sústredenie, no pri troche cviku to zvládne každý. A ešte záľuby, spánok a relax, dobrý kamarát alebo kamarátka, vo vážnejších prípadoch psychológ alebo lekár a všetky ostatné prostriedky, ktorými dokážete dosiahnuť okamžitú, no predovšetkým trvalú duševnú pohodu.