4 šálky kávy denne môžu zlepšiť výsledky u pacientov s rakovinou hrubého čreva, tvrdí nová štúdia vedcov
Zdroj: Pixabay.com
Rakovina u kávičkárov postupuje pomalšie
Nový výskum zistil, že pacienti s rakovinou hrubého čreva, ktorí pili viac kávy, mali lepšie výsledky vrátane dlhšieho prežitia a menšieho rizika zhoršenia rakoviny.
Samozrejme, zistenia nenaznačujú, že káva môže vyliečiť alebo predchádzať rakovine. Pridávajú sa k existujúcim dôkazom, že populárny nápoj je bezpečný a môže poskytovať rôzne zdravotné výhody.
Podľa novej štúdie zverejnenej v JAMA Oncology bolo pitie 4 šálok kávy denne spojené s lepšími výsledkami u pacientov s rakovinou hrubého čreva.
Vedci z viacerých lekárskych inštitúcií, vrátane Mayo Clinic a Dana-Farber Cancer Institute, skúmali v rámci klinického skúšania v pozorovacej štúdii 1 171 pacientov s rakovinou hrubého čreva.
Bez ohľadu na faktory ako rasa, konzumácia alkoholu a dokonca aj prísady do kávy ako mlieko či cukor zistili, že každý, kto vypije dve alebo tri šálky kávy denne, má lepšie výsledky ako pacienti, ktorí nepijú žiadnu kávu.
Vedci tiež zistili, že rakovina u kávičkárov postupovala pomalšie a bolo menej pravdepodobné, že sa zhorší.
Pacienti, ktorí vypili štyri alebo viac šálok kávy denne, mali najlepšiu mieru prežitia a najnižšie riziko komplikácií z choroby. Podľa štúdie to platilo pre kofeínovú aj bezkofeínovú kávu.
Káva môže mať u pacientov s rakovinou ochranné účinky
Aj keď tieto výsledky nestačia na vytvorenie súvislosti medzi pitím kávy a lepšími výsledkami liečby rakoviny, jasná asociácia prispieva k existujúcim dôkazom o výhodách kávy pre zdravie.
Predchádzajúci výskum ukázal, že káva je nielen bezpečná v miernom množstve (až päť šálok denne), ale je aj spojená s nižším rizikom určitých druhov rakoviny, zdravým metabolizmom a menším počtom kardiovaskulárnych ochorení.
Konkrétne benefity kávy pre pacientov s rakovinou hrubého čreva objavili vedci už dávnejšie.
Dve predchádzajúce štúdie v rokoch 2017 a 2015 zistili, že pitie kávy bolo tiež spojené s lepšími výsledkami u pacientov s nemetastázujúcim karcinómom hrubého čreva v skoršom štádiu.
Vedci predpokladajú, že káva môže mať u pacientov s rakovinou ochranné účinky čiastočne preto, že pomáha znižovať hladinu inzulínu, ale tiež preto, že má vysoký obsah antioxidantov.
„Aj keď je predčasné odporúčať viac šálok kávy denne ako potenciálnu liečbu rakoviny hrubého čreva a konečníka, naša štúdia naznačuje, že pitie kávy nie je škodlivé a môže byť potenciálne prospešné,“ hovorí Dr. Kimmie Ng, hlavný autor štúdie z Dana-Farber Cancer Institute.
Podľa vedcov je potrebný ďalší výskum, aby sme pochopili, akú úlohu môže zohrávať káva pri lepších výsledkoch boja s rakovinou.
Zaujímavé články k téme:
Ako predchádzať rakovine hrubého čreva?