Vedci potvrdzujú: Naozaj máme druhý mozog, ktorý ovplyvňuje náš úsudok , náladu a zohráva úlohu aj pri depresiách! Nachádza sa na tomto mieste v tele

Väčšinou si existenciu nášho druhého mozgu neuvedomujeme, pretože jeho hlavnou funkciou je správne trávenie.
vedci potvrdili, že máme aj druhý mozog

zdroj: maxpixel.net

Spojenie medzi mozgom a črevami

Prišiel čas použiť svoj druhý mozog! Nebojte sa, pravdepodobne ste ho už predtým použili nespočetne veľakrát.

Ako píše portál Science Focus, nedávna štúdia vedcov potvrdila, že naozaj máme druhý mozog, ktorý ovplyvňuje náš úsudok a ešte oveľa viac.

Enterický nervový systém (ENS) je rozsiahlou sieťou mozgových neurónov a neurotransmiterov zabalených v našom čreve a okolo neho.

Väčšinou si existenciu nášho druhého mozgu neuvedomujeme, pretože jeho hlavnou funkciou je správne trávenie. Napriek tomu prítomnosť všetkej tej mozgovej komplexnosti nie je náhoda.

ENS je v neustálej komunikácii s našim mozgom prostredníctvom vlastnej informačnej diaľnice tela, blúdivému nervu (nervus vagus).

Vďaka vedcom je teraz zrejmé, že všetky tieto signály prúdiace tam a späť môžu ovplyvniť naše rozhodnutia, náladu a celkovú pohodu.

Naše črevo má schopnosti, ktoré prekonávajú všetky ďalšie orgány a dokonca konkurujú nášmu mozgu. Tento druhý mozog sa skladá z 50 - 100 miliónov nervových buniek, toľko, koľko ich obsahuje naša miecha, " vysvetľuje špecialista ENS Dr. Emeran Mayer z Kalifornskej univerzity v Los Angeles.

Mozog, serotonín a depresia

Vedci po celom svete sa teraz pretekajú v skúmaní vplyvu ENS na zdravie človeka. Výsledky odhaľujú kľúčovú úlohu ENS v každodennom zdraví- a tiež to, čo sa stane, keď nefunguje správne.

Vedci už objavili väzby medzi ENS a množstvom porúch od obezity a klinickej depresie až po reumatoidnú artritídu a dokonca ajParkinsonovu chorobu.

Je čoraz jasnejšie, že ENS ovplyvňuje náš mozog na hlbších aj jemnejších úrovniach. Objavujú sa dôkazy, že ENS ovplyvňuje našu náladu a dokonca zohráva úlohu pri depresiách.

Presný spôsob, akým to robí, je stále nejasný, ale vedci v súčasnosti zameriavajú svoje úsilie na jeden z mnohých neurotransmiterov, ktoré sa nachádzajú v ENS- hormón serotonín.

Nerovnováha hormónu serotonínu sa dlhodobo podieľa na vzniku depresiie, a preto je cieľom mnohých liekov vyvinutých na liečbu tohto ochorenia.

Pritom až 95% hormónu serotonínu nie je produkovaných mozgom, ale ENS a je ovplyvnené tým, čo jeme, stavom nášho črevného mikrobiómu a signálmi vysielanými pozdĺž blúdivého nervu do mozgu.

Toto spojenie v súčasnoti vedie k novým prístupom v liečbe depresie. Štúdie zistili, že vysielanie elektrických impulzov pozdĺž blúdivého nervu môže ovplyvniť využitie serotonínu v mozgu a pomôcť tak zmierniť ťažkú formu depresie.

Uznanie kľúčovej úlohy blúdivého nervu v komunikácii čreva a mozgu viedla k začatiu liečby rôznych zdravotných problémov podobnými spôsobmi.

Napríklad v roku 2016 publikoval časopis Proceedings Of The National Academy Of Sciences výsledky medzinárodnej štúdie stimulácie blúdivého nervu u pacientov s reumatoidnou artritídou.

Boom záujmu o výskum v oblasti ENS je síce zaujímavý, ale je ešte stále v začiatkoch hľadania presného pochopenia fungovania nášho druhého mozgu a jeho vplyvu na celkové zdravie človeka.


Prečítajte si aj:

Vedci prišli s prekvapivým odhalením: Za vznik infarktu môže zlý stav našich čriev!

Narodili ste sa počas jesene? Je pravdepodobné, že vás potrápi tento zdravotný problém!