Máme na Slovensku komunitné šírenie koronavírusu? V Bratislave aj Košiciach sú prípady COVID-19, pri ktorých epidemiológovia nevedia určiť pôvod!

Pozitívne prípady COVID-19 sú v prevažnej miere úzke kontakty už pozitívnych prípadov a importy zo zahraničia, no epidemiológovia priznávajú, že niektoré prípady nevedia identifikovať.
Mimoriadna správa - správa dňa

Zdroj: súkr.archív

Pôvod niektorých prípadov COVID-19 epidemiológovia nevedia určiť

Slovensko zasiahla druhá vlna pandémie koronavírusu vo veľkom. Denne pribúdajú nové prípady COVID-19, čísla pozitívne tstovaných lámu rekordy.

K dnešnému dňu (11.9.2020) máme na Slovensku 5252 potvrdených prípadov COVID-19, pričom 2134 ľudí ma aktívne ochorenie.

Kritická situácia je najmä v hlavnom meste. Bratislava zaviedla tzv. COVID semafór, ktorý už nejaký čas svieti načerveno.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave zaznamenáva nové potvrdené prípady COVID-19 rozptýlené v rámci celého Bratislavského kraja prakticky každý deň.

Pozitívne prípady sú v prevažnej miere úzke kontakty už pozitívnych prípadov a importy zo zahraničia, no ako v rozhovore pre denník N epidemiologička Alexandra Bražinová, niektoré prípady epidemiológovia nevedia dohľadať.

Máme veľa prípadov, keď človek nevie, kde sa nakazil, alebo nevie, že by sa stretol s pozitívnym pacientom, nebol v zahraničí a nestretol sa s nikým, kto v zahraničí bol. V Bratislavskom kraji máme veľa prípadov, ktoré nevedia, kde sa nakazili, a pohybovali sa na verejných priestranstvách, neboli na najrizikovejších miestach, ako je zahraničie, bary či párty. Týchto prípadov nám pribúda,“ vysvetľuje epidemiologička a potvrdzuje komunitný prenos v Bratislavskom kraji.

Prípady ochorenia COVID-19 bez epidemiologickej súvislosti zaznamenali už aj v okrese Košice.

Úrad verejného zdravotníctva však na svojej sociálnej sieti, vysvetľuje, že komunitné šírenie COVID-19 by nastalo v prípade, ak by sa neobjasnené pramene pôvodcu nákazy objavovali bežne a vo väčšom počte, čo však aktuálne nie je prípad Slovenska.

Súčasnú epidemiologickú situáciu na Slovensku ÚVZ SR charakterizuje ako lokálne šírenie COVID-19 s prevažnou väčšinou prípadov, v ktorých sa dajú dohľadať pramene pôvodcu nákazy.


Ďalšie aktuálne správy k téme:

Najmladšia obeť koronavírusu? V nitrianskej nemocnici zomrelo iba 16-ročné dievča!

Slovenské hygieničky varujú v novej analýze: Až 70% pacientov s COVID-19 nemalo žiadne príznaky!