Rakovinu jej diagnostikovali v 14-tich, teraz ako vedkyňa pomáha onkologickým pacientom po boku lekárky, ktorá ju liečila!

Vedkyňa Catherine Pointer si spomína, ako ležala na nemocničnej posteli a hovoril svojej mame, že už nevládze ďalej. Svoj boj s leukémiu zvládla už niekoľkokrát. Dnes pracuje v laboratóriu po boku lekárky, ktorá ju ako dieťa liečila.
Catherine Pointer prekonala rakovinu trikrát, teraz ako vedkyňa pomáha vo výskume rakoviny

Cancer Research UK | Zdroj: Facebook.com

Leukémia v 14-tich rokoch

Catherine Pointer mala iba 14 rokov, keď ochorela. Bola zrovna s rodinou na dovolenke. Za dva týždne výrazne schudla a ledva vydržala stáť na nohách bez toho, aby omdlela.

Po príchode domov podstúpila krvné testy bola prevezená do všeobecnej nemocnice v Southamptone, kde sa potvrdilo, že má leukémiu. Čakalo ju šesť mesiacov intenzívnej chemoterapie.

Ako mladá a zvedavá pacientka som chcela vedieť všetko o mojej diagnóze. Zdravotný personál, ktorý ma ošetroval, bol už zvyknutý na moje neustále otázky,“ spomína si Catherine na detstvo.

Niektorí zdravotníci mladú pacientku ignorovali a rozprávali sa iba priamo s jej rodičmi. Lekárka Mary Morgan však mala k 14-ročnej Catherine iný prístup.

Správala sa k nej ako k dospelej. Jedného dňa dokonca súhlasila, že Catherine vezme do laboratória, aby mohla vidieť, ako sa analyzuje jej krv.

Ako Catherine napísala pre The Guardian, tento výlet do laboratória s doktorkou Mary bol pre ňu momentom, keď som si prvýkrát uvedomila, že sa chce stať vedkyňou.

Po štyroch cykloch chemoterapie sa Catherine vrátila sa do školy a čakali ju maturitné skúšky. Po tak dlhom čase strávenom v nemocnici bolo pre dospievajúce dievča skvelé byť späť v normálnom živote.

Tri roky boli jej výsledky výborné, začala študovať, no všetko zmenilo jedno ráno. Catherine sa cítila veľmi slabá, spadla v kúpeľni a rozbila si hlavu o umývadlo.

Transplantácia kostnej drene

Keď ju jej rodina našla, odviezli ju priamo do nemocnice. Leukémia bola späť a tentokrát Catherine potrebovala transplantáciu kostnej drene.

V registri darcov sa po ôsmich týždňoch našla zhoda. Lekári Catherine varovali, že liečba bude ťažšia, ale ona to nebrala príliš vážne, raz už predsa leukémiu prekonať zvládla.

Príprava na transplantáciu bola však extrémne náročná. Celkové ožarovanie tela a usmrtenie jej vlastnej kostnej drene rádioterapiou.

Catherine si spomína, ako ležala na nemocničnej posteli a hovoril svojej mame, že už nevládze ďalej. Bola vyčerpaná, no napriek tomu nemohla spať. Keď sa pozrela do zrkadla a nespoznala osobu, ktorú v ňom videla.

Čas plynul a kým Catherine podstúpila transplantáciu kostnej drene, prešiel celý škoslký rok. Po návrate do školy trávila všetky voľné chvíle a prestávky v knižnici, aby dosiahla čo najlepšie možné známky a dostala sa na univerzitu.

V tomto okamihu v mojom živote síce dominovala leukémia, ale ja som chcela myslieť na budúcnosť. Nechcela som, aby ďalší 14-ročný človek musel prejsť tým, čo ja,“ priznáva Catherine.

Vedecký sen

Po ukončení štúdia v odbore biomedicínske vedy a magisterskom odbore vied o rakovine si urobila doktorát v odbore výskum rakoviny a hľadala odpovede na to, čo sa jej stalo.

Keď v roku 2018 doštudovala, začala pracovať ako výskumný pracovník v štúdiách financovaných z Cancer Research UK v tej istej nemocnici, kde bola liečená ako dieťa.

Catherine Pointer pracuje v laboratóriu po boku lekárky, ktorá ju ako dieťa liečila. Jej práca je zameraná na klinické skúšky imunoterapie.

Pred dvoma rokmi čelila tretej diagnóze rakoviny - ľahkej forme rakoviny kože, ktorá bola vedľajším účinkom jej liečby ako tínedžerky a v dôsledku transplantácie kostnej drene je neplodná. Do menopauzy sa dostala ako 17-ročná.

Chcem sa dožiť dňa, keď deti a mladí ľudia, ktorí si prechádzajú rakovinou, budú môcť žiť plnohodnotne, nielen prežiť s celoživotnými vedľajšími účinkami liečby, ktorú podstúpili, “ želá si Catherine.

Catherine podporuje Cancer Research UK pre deti a mladých ľudí počas mesiaca povedomia o rakovine detí, ktorý sa koná tento rok v septembri.


Mohlo by vás zaujímať:

Vedci objavili novú možnosť liečby akútnej leukémie u detí!

Herec Andy Hryc bojuje s akútnou leukémiou!